Tot mai mulţi ţărani începeau să renunţe la tradiţii socotind că nu mai pune nimeni preţ pe ele, dar un cuplu de orăşeni mutaţi la Roşia a fost fermecat de mâncarea, meşteşugurile şi peisajele zonei. Aşa au decis aceştia să iniţieze un festival cât de poate de autentic.

"Straiţa plină" se află la a doua ediţie şi cuprinde atât un târg de bunătăţi din cămara bunicii, cât şi unul cu obiecte de artizanat, plus un spectacol, căci tinerii din sat au pregătit şi o şezătoare pentru ca vizitatorii să le vadă tradiţiile...

Bune de păstrat

15 Szabo Dezideriu.jpgAflată la 80 de kilometri de Oradea, comuna Roşia a reintrat în circuitul turistic al Bihorului după ce anul trecut Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă a redeschis peştera cu cristale din Mina Farcu şi peştera Meziad.

Pe lângă frumuseţile naturale ale zonei, a contat însă şi hotărârea de a prezenta tradiţiile păstrate din vremea străbunicilor. Culmea, nu oamenii locului au avut iniţiativa, ci un cuplu de clujeni mutaţi aici: Angela şi Dezideriu Szabo. Ambii se declară impresionaţi de farmecul zonei şi vor să-l prezinte şi altora. "Am realizat că sătenii nu-şi dau seama ce comori au. Vrem să le arătăm că ce fac ei este valoros şi, la un moment dat, ar putea fi chiar o alternativă economică", spune Dezideriu (foto).

Alături de CAPPD şi de Primăria comunei, Asociaţia "Orizont verde", înfiinţată de acesta şi de soţia sa organizează acum a doua ediţie a festivalului "Straiţa plină", programat pe 28 şi 29 septembrie.

Bunătăţi din cămară

Dacă anul trecut evenimentul a fost mai modest, de data aceasta va cuprinde mai multe activităţi. Festivalul va începe sâmbătă, 28 septembrie, când bihorenii sunt invitaţi să viziteze un traseu turistic amenajat de CAPDD, pentru a descoperi şi alte frumuseţi ale zonei pe lângă deja cunoscutele peşteri Farcu şi Meziad. "Traseul e uşor de parcurs de vizitatori de toate vârstele, şi ajunge la un moment dat într-un punct de belvedere unde am amenajat şi un balcon", spune Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD.

15 Szabo Angela.jpgGrosul evenimentelor sunt programate duminică, 29 septembrie. Începând cu ora 10 oaspeţii vor putea să-şi umple traistele cu bunătăţi, ţesături şi alte obiecte de artizanat ce vor fi expuse la Târgul de produse locale ce va fi amplasat în centrul comunei. "Se va putea cumpăra zacuscă, dulceţuri, leptar (n.r. - magiun de prune, fără zahăr), balmoş, sarmale, pălincă, bulion, pâine de casă, slănină... Cam toate produsele tradiţionale făcute în casă. De asemenea, vor fi expuse şi traiste, ţesături şi costume populare, toate făcute la războiul de ţesut", spune Angela Szabo (foto). Chiar dacă produsele sunt 100% ecologice, organizatorii zic că preţurile vor fi mai mici decât cele practicate "pe piaţă".

La şezătoare

Tot duminică, încă de la ora 10 a dimineţii, mai mulţi meşteşugari îi vor învăţa, chiar la ei acasă, pe copii şi nu numai, câteva secrete ale olăritului, ţesutului şi pictatului pe sticlă. De la ora 12, vizitatorii sunt invitaţi să urmărească piesa de teatru "Leul", realizată de Asociaţia "Experiment. Teatru. Clandestin" chiar în interiorul peşterii Meziad, spectacolul fiind urmat de un concert folk dat de Sabin Mureşan şi Melaz.

"Nu vom vinde bilete de intrare pentru aceste evenimente, doritorii plătind doar taxa obişnuită pentru vizitarea peşterii, 10 lei pentru copii, respectiv 15 pentru adulţi", explică Paul Iacobaş. De la ora 15, la Centrul Cultural din centrul comunei, Ansamblul Codrenii Bihorului va pune în scenă un alt spectacol, un soi de teatru muzical, "Şezătoarea", ce prezintă diverse ritualuri de muncă, de sărbătoare şi de curtat fetele. "Multe poezioare au fost culese chiar din sat şi sunt vechi de peste 100 de ani", spune Angela Szabo.

Cea de-a doua ediţie a "Straiţei pline" are şi o menire caritabilă, orăşenii fiind îndemnaţi să aducă la Roşia rechizite şcolare pe care să le doneze pentru câţiva copii nevoiaşi, primind la schimb bucate de-ale locului. Aşa, să ducă şi ei un dar gazdelor care-i primesc cu bunătăţi...