Ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Teatru Circ, organizat de Teatrul Regina Maria, s-a încheiat, vineri seară, cu un spectacol în aer liber, pe scena mobilă amplasată în Piaţa Ferdinand.

Compania Les Trois Clés din Franţa a adus în faţa celor circa 200 de spectatori, parte aşezaţi pe scaune din plastic iar ceilalţi înghesuindu-se să privească de pe margini, spectacolul "Gigantea". Deşi la prima vedere, spectatorii puteau crede că este vorba despre o producţie pentru cei mici, unii chiar părăsind "sala" din acest motiv, "Gigantea" spune, cu ajutorul marionetelor, o poveste care se adresează şi adulţilor.

Tema principală a spectacolului este înrolarea forţată în armată a copiilor, iar producţia a fost pusă în scenă cu ajutorul unor marionete "îmbrăcate" de actori. Undeva în lume, un copil inocent care se duce după apă alături de mama lui ajunge să fie răpit de nişte trupe armate (cu mături în loc de puşti), care îl fac unul de-al lor. În fine, aceştia încearcă chiar să-l facă să-şi omoare mama.

La reprezentanţia spectacolului "Gigantea" spectatorii au fost împărţiţi. Dacă mulţi dintre ei au privit captivaţi povestea de pe scenă, spusă şi cu ajutorul unei coloane sonore bine aleasă, alţii s-au săturat repede, considerând că producţia este "naşpa".

Festivalul Internaţional de Teatru Circ de la Oradea, desfăşurat între 25 şi 29 mai, a cuprins patru reprezentaţii, aduse din Franţa şi din Belgia. Este vorba despre "Six pieds sur terre" (Şase picioare pe pământ), al companiei Lapsus,  "Cordes" (Sfori), adus de Compania Alexis Rouvre, "Buno Circus Solo", Aruspice Circus, şi "Gigantea" al Companiei Les Trois Clés. Directorul artistic al evenimentului a fost regizorul Radu Dinulescu.