Paradă, carnaval şi premieră

Festivalul de Teatru Scurt îşi deschide a XVI-a ediţie în această sâmbătă cu o premieră susţinută de trupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat Oradea. "Girodina" este un spectacol de joc despre un cuvânt necunoscut, practicat de o femeie şi un bărbat, cu pericole şi capcane, dar şi un joc despre două persoane şi o uşă cu care încearcă să comunice, despre sisteme politice unde denunţarea poate deveni ată populară. Acesta este pe scurt subiectul spectacolului în trei piese scurte "Girodina" în regia lui Petre Panait, care va putea fi urmărit sâmbătă, de la ora 18, în Sala Studio a Teatrului.

Tot sâmbătă, de la ora 20, actorii aceleiaşi trupe "Iosif Vulcan" vor defila într-o paradă a celor mai frumoase costume din spectacole, atent selectate. Astfel, ofiţeri, clovni, prinţi, regi sau majordomi, din diferite epoci istorice şi zone geografice vor prinde viaţă şi vor încânta trecătorii cu o atmosferă de spectacol pe traseul Republicii-Parcul 1 Decembrie-Pasajul Vulturul Negru.

Spectacolul rămâne pe stradă şi continuă, de la ora 21, cu "Iubire de clovn", spectacol desprins din lumea circului, în care doi clovni reuşesc să dea viaţă unei păpuşi, dar şi mai multor poveşti de dragoste, presărate cu umor sănătos şi colorat de costume inspirate din folclorul românesc. Spectacolul este conceput şi regizat de Daniel Vulcu, iar actorii îndrăgiţi ai trupei Iosif Vulcan Corina Cernea, Adela Lazăr, Sebastian Lupu, Igor Lungu vor juca pe strada Republicii sau, în caz de vreme nefavorabilă în Pasajul Vulturul Negru, în decoruri imaginate de Oana Cernea.

Atmosfera de spectacol va fi întregită de carnavalul care va avea loc în Columbus Cafe, din Pasajul Vulturul Negru, unde participanţii sunt încurajaţi să se costumeze şi să se lase purtaţi de misterul măştilor, de la ora 23.

Spectacole şi ateliere de creaţie

După atâta distracţie şi spectacol, orădenii sunt invitaţi duminică să îşi dezvolte creativitatea şi să realizeze articole handmade în atelierul "Masca" din cadrul proiectului Cloud Factory, deoarece "fabrica de nori îţi fabrică visele, îi încurajează pe cei cu capul în nori, pentru ei timpul nu există, norii cred în artă... de aceea ei se lasă fabricaţi de cei care ştiu să viseze", cum arată un comunicat al Teatrului.

După creaţie, din nou spectacole, de astă dată susţinute de trupe de teatru din ţară. Astfel trupa de Nord Satu Mare pune în scenă drama "Demoni", prin care încearcă să demonstreze că de fapt demonii nu există, ci sunt creaţi de noi, şi ne face să privim asupra propriilor tipuri de relaţii, duminică, de la ora 17.30, la Teatrul de Stat, într-un sepctacol cu publicul pe scenă. Iar de la ora 23.30, aceeaşi trupă se mută în clubul Escape, unde va susţine, de la ora 22 piesa "Bufonul regelui".

Mircea Diaconu şi Alexandru Repan, actori remarcabili ai scenei contemporane, propun orădenilor o meditaţie de sensibilitate şi iubire pusă în scenă de Teatrele "Nottara" din Bucureşti şi "Sică Alexandrescu" din Braşov. Cunoscuţii actori sunt protagoniştii "Variaţiunilor enigmatice", semnate de Eric-Emmanuel Schmitt, în care un fals jurnalist încearcă să afle adevărata identitate a femeii din viaţa lui Abel Znorko, laureat al premiului Nobel pentru literatură, şi constată că amândoi au iubit, de fapt, una şi acceaşi persoană.

Spectacolul începe la ora 20, la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi va marca şi deschiderea oficială a Festivalului de Teatru Scurt. Inaugurarea va fi punctată şi de o petrecere, în Clubul Escape, de la ora 23.30.