Ediţia a XVII-a a Festivalului de Teatru Scurt, care s-a desfăşurat în perioada 25 septembrie - 2 octombrie, a fost realizată cu cheltuieli ce depăşesc 200.000 de lei, bani proveniţi din sponsorizări, o finanţare de la Ministerul Culturii, dar şi două proiecte culturale obţinute de Asociaţia D'Art, parteneră a evenimentului.

La o lună de la încheierea festivalului, reprezentanţii Teatrului Regina Maria au prezentat în conferinţă de presă bugetul şi cheltuielile festivalului. "Cheltuielile care au fost rulate prin Teatru s-au ridicat la 154.107 lei şi constau în transport, cazare şi protocol, diverse, onorariile colaboratorilor şi alte cheltuieli prin casă", a declarat Victoria Balint, consultant artistic, miercuri, într-o conferinţă de presă.

La acestea s-au adăugat şi alte cheltuieli, de aproximativ 54.000 de lei, care au fost plătite direct din banii primiţi din două proiecte culturale, câştigate de asociaţia D'Art, parteneră în realizarea festivalului.

În privinţa bugetului festivalului, sumele strânse de Teatrul Regina Maria din sponsorizări (31.298 de lei), încasări bilete (67.850 de lei) şi o finanţare de la Ministerul Culturii (25.000 de lei, folosiţi pentru cheltuieli de transport) s-au ridicat la 124.148 de lei. "A fost prima finanţare după mulţi ani acordată de către Ministerul Culturii pentru Teatrul Regina Maria. Ne-au promis că ne vor acorda şi de aici înainte toată atenţia pentru că o merităm", a spus Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria.

În festival s-au mai investit 77.000 de lei proveniţi din două proiecte culturale câştigate de asociaţia D'art la Primăria Oradea (în valoare de 67.000 de lei) şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor (10.000 de lei).

O parte din aceşti bani au fost plătiţi direct către prestatorii de servicii fără ca ei să intre în Teatru. Spre exemplu, drepturile de autor pentru spectacolele jucate în valoare de 40.000 de lei, premiile festivalului, în valoare de 12.350 de lei şi premiile concursului de dramaturgie, 2.000 de lei. Restul sumei a fost acordată Teatrului Regina Maria, care a plătit cu ei cheltuieli de transport şi alte servicii artistice.

"Ne propunem ca pe viitor să aducem spectacole valoaroase şi mari din Europa, nu doar cele de tip studio", a mai spus Daniel Vulcu.

Festivalul de Teatru Scurt a adus la Oradea 30 de spectacole ale unor trupe cunoscute din ţară precum cele ale Teatrul Nottara şi Odeon, din Bucureşti sau Naţional, din Timişoara.