Teatrul Szigligeti din Oradea a câştigat în acest an dreptul de a organiza cea de-a şasea ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru (Interetnikai Szinhazi Fesztival), care se va desfăşura în perioada 11-18 noiembrie.

"Festivalul este unul itinerant, organizat bienal în alt oraş. Proiectul a început în urmă cu 12 ani, aparţinând Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al Teatrului Szigligeti, Szabo. K Istvan.

Concret, în cadrul evenimentului vor fi prezentate în faţa publicului orădean peste 20 de spectacole aduse la Oradea de teatre ale minorităţilor din toată ţara, majoritatea maghiare, două germane şi unul idiş, adică Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

Printre spectacolele care vor putea fi văzute în cadrul Festivalului Interetnic de Teatru se numără: "De veghe în lanul de secară", după J.D. Salinger, "Îmblânzirea scorpiei" după William Shakespeare şi "Avarul", de Moliere. "Spectacolele vor fi subtitrate în limba română, cu excepţia a două dintre ele, care ar fi mai dificil de tradus. Subtitrarea va fi posibilă cu ajutorul unui sistem achiziţionat recent de Teatrul Szigligeti, în care subtitrarea va fi proiectată deasupra scenei", a afirmat Szabo K. Istvan. Reprezentaţiile se vor da în Sala Mare a teatrului orădean, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi la Moszkva Caffe.

Biletele pentru spectacole s-au pus deja în vânzare la agenţia teatrului maghiar, ele costând 20 de lei la reprezentanţiile din cadrul festivalului, respectiv între 20 şi 50 de lei pentru spectacolul de închidere, din 18 noiembrie, "Vicleniile lui Scapin", pus în scenă de Teatrul Csokonai din Debreţin şi regizat de Silviu Purcărete.

Evenimentul este finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Consiliul Judeţean Bihor, Teatrul Szigligeti, Ministerul Culturii, dar şi de fundaţia Communitas a UDMR.