Festivalul Internaţional de Teatru Oradea va avea loc, anul acesta, în perioada 20 septembrie - 12 octombrie.

Evenimentul cuprinde ediţia cu numărul XX a Festivalului de Teatru Scurt, selecţia spectacolelor fiind făcută de criticul Ion Parhon, spectacole de stradă, Festivalul de Teatru Fringe (dedicat trupelor independente), Festivalul de teatru pentru copii Arcadia (ediţia II) şi, în premieră, o secţiune dedicată şcolilor de teatru din ţară, care şi-au trimis câte un spectacol.

Secţiunile dedicate teatrului indepedent şi şcolilor de teatru sunt finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

În cadrul celei de-a doua ediţii a FITO, la Oradea vor veni câteva dintre cele mai importante teatre din ţară: Odeon, Nottara, Naţionalul din Cluj-Napoca, Naţionalul din Timişoara, Teatrul Metropolis şi Teatrul Act din Bucureşti, Naţionalul din Craiova, precum şi spectacole din străinătate: Belgia, Bulgaria, Cehia şi Turcia.

Pe lângă spectacolele de tip clasic, în program sunt incluse şi reprezentaţii de teatru-dans, teatru nonverbal şi operă. În total, spectatorii vor putea alege din 65 de spectacole. Dintre acestea, trei sunt producţii ale Teatrului Regina Maria, ale căror premiere sunt programate în acest festival.

De asemenea, pe scenele orădene vor urca, în diferite spectacole apreciate, Maia Morgenstern, Marcel Iureş, George Mihăiţă, Dorina Lazăr, Marius Bodochi, Rodica Mandache, Cătălina Mustaţă, Pavel Bartoş, Constantin Cojocaru, Gabriel Răuţă, Alexandru Jitea, Vlad Zamfirescu şi Alexandru Papadopol.

Spectacolele se vor desfăşura la sala mare a Teatrului Regina Maria, la Sala Studio, Sala Arcadia, Casa de Cultură a Sindicatelor, precum şi pe o scenă mobilă care va fi instalată între teatru şi părculeţul cu statuia Reginei Maria. De asemenea, producţiile independente se vor juca şi în diverse localuri din Oradea.

Pe de altă parte, şi la această ediţie gazdele programează un concurs de creaţie dramatică destinat piesei scurte, al cărui juriu va fi format din Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, regizorul Alexandru Mâzgăreanu şi criticul de teatru Claudiu Groza.

Biletele se vor pune în vânzare în cursul acestei săptămâni la agenţia teatrului precum şi pe site-ul biletmaster.ro, la preţuri cuprinse între 10 şi 60 de lei, în funcţie de spectacolul ales.