Festivalul Internațional „European Music Open", fondat de Primăria Municipiului Oradea cu sprijinul domnului Alexandru Badea, al Teatrului de Stat Regina Maria și al Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune (APTOR), a fost premiat în cadrul Galei Premiilor Anuale ale Revistei Actualitatea Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2017, care a avut loc la începutul acestei săptămâni la Palatul Cantacuzino din București. 

Festivalul Internațional „European Music Open" a fost premiat în cadrul categoriei ”Eveniment Cultural”, întrunind  foarte numeroase aprecieri și comentarii admirative.

Acordate de revista Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (organizație fondată în 1920 de George Enescu), acestea sunt premiile culturale cu cea mai veche tradiție, înființate încă din 1990. De‐a lungul anilor, printre laureați s-au numărat cei mai importanți artiști români, între care Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Ion Marin, Valentin Gheorghiu, Ruxandra Donose, compozitori de renume precum Pascal Bentoiu şi Dan Dediu, regizori, scenografi, manageri culturali, cronicari muzicali, muzicologi, personalități din străinătate de la Michael Jackson la Johan Kobborg etc., precum și unii dintre cei mai promițători tineri, la debutul în carieră.

Categoriile și premiile Revistei ACTUALITATEA MUZICALĂ ale anului 2017 au fost:

- ”Personalitate interpretativă”: Gabriel Bebeșelea, dirijor - pentru promovarea repertoriului românesc prin înregistrări Radio/CD şi concerte publice;

- ”Eveniment cultural”: Alexandru Badea - Festivalul Oradea Music Open  - pentru integrarea muzicii și a celorlalte arte într-un concept pluridisciplinar inovator;

- ”Premiul pentru muzicologie”: Octavian Lazăr Cosma, pentru seria de volume dedicate istoriei Operei din București;

- ”Premiul pentru Perseverenţă în cultivarea tradiţiilor româneşti”  - Alina Mavrodin, directoare artistică a Festivalului Internaţional ”Crizantema de aur” de la Târgovişte;

- ”O viata dedicată cântecului” - Marina Voica, la 80 de ani de viaţă şi 60 de carieră muzicală exemplară. Peste 500 de melodii înregistrate, trofee in ţară și peste hotare, colaborări cu toţi marii noștri compozitori de muzica ușoară.

- ”Premiul muzicii de Jazz” - Sebastian Burneci, trompetist

- ”Vedeta anului” - Andra (Măruţă) - Îndrăgita solistă a avut un an remarcabil, cu un spectacol excepţional, care a făcut de câteva ori neîncăpătoare Sala Palatului. A lansat câteva mari șlagăre în acest interval și a editat un album remarcabil, plus zeci de concerte în ţară și în străinătate. Este un lider autentic al generaţiei sale.

- ”Premiul muzicii rock” - formaţia ”Viţa de vie” - condusă de Adrian Despot, membru al UCMR, absolvent al UNMB. Formaţie modernă, interesantă, originală.

"Acestea sunt premii onorifice, dar poartă încărcătura unui prestigiu cu totul aparte, pentru că provin din interiorul breslei artiștilor prin forul cel mai reprezentativ al creatorilor de muzică și se acordă numai în urma unui proces de selecție foarte strict”, a declarat Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și Regiune.

Primăria Oradea și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune mulțumește pentru implicare și pentru sprijinul acordat în realizarea Festivalului „European Music Open": Muzeului Țării Crișurilor, Teatrului Regina Maria si Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.