Dacă n-aţi plecat în vacanţă, nu vă faceţi planuri pentru weekend! Cetatea orădeană va prinde viaţă, cu prilejul Festivalului medieval ce va fi organizat aici, de vineri până duminică.

Organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi regiune, festivalul se doreşte a fi o veritabilă întoarcere în timp, căci în fortăreaţă se va recrea atmosfera medievală. "Peste 200 de actori şi trupe medievale vor fi prezenţi în fiecare zi în Cetate. Curtea Palatului princiar va fi ca o călătorie în timp, cu meşteşugari, fierari şi alte activităţi specifice unui târg în Evul Mediu", a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APTOR, Mihai Jurca.

De asemenea, în cele trei zile de festival, pe strada Breslelor din Cetate vor fi prezenţi 35 de artizani şi meşteri populari care vor face demonstraţii de cioplit în lemn, modelare în lut, croşetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit, opincărie, iconărie ori alte munci artizanale.

Bătăi şi muzică

Debutul oficial al festivalului este programat pentru vineri, la ora 14, dar primul moment interesant este programat la ora 17, când se va ţine o Paradă Medievală. Din faţa Policlinicii Mari, toţi actorii şi artiştii invitaţi la festival vor mărşălui pe traseul str. Republicii – Piaţa Unirii – str. Independenţei – Parcul 1 Decembrie – Cetatea Oradea.

În fiecare seară de festival, în fortăreaţă vor avea loc şi trei simulări de bătălii. Vineri, la poarta de Est, protagoniştii luptei vor fi călăreţii şi arcaşii, a doua bătălie se va da în faţa Hotelului din Cetate, iar cea finală, de apărare a Cetăţii, la poarta principală (înspre Catedrala ortodoxă) a fortăreţei.

Festivalul nu ar fi desăvârşit fără muzică, astfel că organizatorii au invitat mai multe trupe de muzicală medievală: Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Lupus Dacus şi Pelegrinii. Totodată, în fiecare seară nume mari vor urca pe scenă: vineri Cobzality, Phoenix, Călin Pop şi Dan Andrei Aldea, sâmbătă Ada Milea şi Alex Bălănescu (concertul care iniţial era programat în Şanţul Cetăţii, în cadrul Backyard Acoustic Session), respectiv Vama, iar duminică Subcarpaţi.

După concerte, în fiecare seară vor avea loc spectacole de jonglerii cu foc.

Grijă la copii!

Probabil însă că cei mai răsfăţaţi în cadrul festivalului vor fi copiii. Special pentru ei, organizatorii au pregătit o zonă anume, unde cei mici se vor distra în voie pe tobogane, trambulină sau la ateliere de luterie şi pictură pe ipsos.

De asemenea, vor putea să tragă cu arcul, să modeleze baloane, să facă baloane de spumă uriaşe, dar şi să se joace cu felurite jocuri de lemn. Tot pentru copii, organizatorii au programat un atelier educativ cu jocuri de strategie, memorie, logică şi fantezie.

Organizatorii au şi nişte sfaturi pentru părinţii orădeni, ţinând cont că la festivalul copiilor organizat luna trecută în Cetate cel puţin 10 micuţi s-au pierdut. "Recomandăm să aibă copiii asupra lor un număr de telefon al părintelui", a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, Angela Lupşea, directorul interimar al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea.

Pe lângă toate acestea, Festivalul medieval va mai aduna zece comercianţi de produse artizanale, vânzători de plăcinte, gogoşi şi colaci secuieşti. Totodată, a fost contractat un comerciant de mâncare, şi, potrivit lui Mihai Jurca, urmează să fie contractat şi al doilea.

Bugetul festivalului este de 350.000 de lei.