Asociaţia Artiştilor Naivi din România organizează, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, ediţia a II-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă care va avea loc pe 16 şi 17 octombrie la Oradea.

Organizatorii au anunţat că, pe lângă reprezentanţii gazdelor, şi-au confirmat prezenţa la Oradea circa 30 de artişti naivi din oraşe precum Iaşi, Bacău, Arad, Reşiţa, Bucureşti, Constanţa, Vaslui şi Galaţi, precum şi critici de artă.

Evenimentul se va desfăşura alternativ la Muzeul Ţării Crişurilor, la Muzeul Aurel Lazăr şi în sala de conferinţe a Hotelului Continental. Activităţile Festivalului Naţional de Artă Naivă, Oradea 2015, încep de joi, 15 octombrie, odată cu sosirea invitaţilor, cu o masă rotundă şi dezbateri.

Ziua de vineri, 16 octombrie, începe cu un simpozion dedicat artei naive, organizat la ora 10 la Muzeul Aurel Lazăr de Revistă Familia. La ora 12.30 va avea loc vernisajul expoziţiei naţionale de artă naivă, la Muzeul Ţării Crişurilor (Palatul Baroc), urmat de un spectacol de teatru nescris. În aceeaşi zi, la ora 17, va începe conferinţa naţională a artiştilor naivi din România.

Anul acesta, printre exponate se numără şi două premiere: gravura naivă (linogravură şi cologravură realizată de Andra Bîrsan, Ion Zaiţ, Marius Ştefan şi Vasile Ivănuţă) şi pictura naivă pe sticlă (sub semnătura unui foarte tînăr dar promiţător artist naiv din Oradea, Raul Murg).

Partenerul principal al festivalului este Muzeul Ţării Crişurilor, care pune la dispoziţie spaţiile expoziţionale. De asemenea, parteneri mai sunt şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Revista Familia, Fundaţia Comunitară Oradea şi Asociaţia Rurbanizator.