În satul bihorean Drăgoteni, tradiţiile de Paşte sunt respectate cu sfinţenie. În Vinerea Mare, elevii şcolii gimnaziale din sat, dar şi părinţii şi bunicii lor, se vor întrece într-un concurs de încondeiat ouă, în cadrul Festivalului "Ouă de Paşti", ajuns la a 21-a ediţie şi organizat de Primăria din comună.

Pictate cu ajutorul unui instrument special, numit bizarcă, cu ceară şi vopsea roşie, ouăle încondeiate de la Drăgoteni sunt cunoscute în lumea întreagă. De altfel, cei care vor vizita Drăgoteniul cu ocazia acestui eveniment, fie că sunt români sau străini, îşi vor putea lua acasă ouă încondeiate, dar şi icoane pictate pe sticlă, pentru a le dărui ca suvenir familiei, prietenilor, sau pur şi simplu pentru a păstra în amintire un crâmpei din spiritul locului.

Festivalul va debuta vineri la ora 10, la Şcoala Primară Nr. 2 din Drăgoteni. Simultan, va avea loc concursul de încondeiat ouă (organizat într-o sală de clasă din şcoală), un concurs de poezii şi pricesne (pe scena din curtea şcolii), un concurs de compoziţii plastice şi de educaţie tehnologică şi un altul de bătut toaca. De asemenea, vor fi prezentate costume populare din zonă. La prânz, cei mai pricepuţi concurenţi din fiecare competiţie vor fi premiaţi.

Potrivit Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, partener în organizarea festivalului, concursurile au ca scop dezvoltarea capacităţii de a cunoaşte şi de a înţelege obiceiurile, tradiţiile culturale şi meşteşugăreşti locale, promovarea artei şi a tradiţiei populare locale, dar conştientizarea protejării şi conservării acestora.

Bihorenii, dar nu numai, sunt invitaţi să participe la festivalul de la Drăgoteni şi să vadă cu ochii lor cum localnicii pun preţ pe păstrarea tradiţiilor româneşti.