"Dacă ursul a fost păcălit de vulpe şi natura de lăcomie, acum e momentul sa schimbăm povestea! Ursul e mascota Parcului Natural Munţii Apuseni, unul dintre cele mai mari din România. Un turism haotic dezvoltat în această zonă ameninţă să alunge ursul, să usuce peşterile şi să sufoce plantele carnivore din rezervaţie", spun organizatorii PadişFest.

Evenimentul de tip campanie pus la cale de Asociaţia Compas România împreună cu alte 20 de ONG-uri va avea loc în Padiş din 21 până în 23 august. Un târg tradiţional, flashmob-uri, escaladă, rapel, tiroliană şi recitalurile muzicale sunt "armele" cu care organizatorii militează pentru salvarea zonei şi pentru un turism responsabil.

Festival-dezbatere

PadişFest are un scop clar: să scoată bihorenii din case şi să-i îndemne să gândească soluţia pentru un Padiş sănătos. Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD), partener al evenimentului, susţine, de pildă, că s-ar putea dezvolta servicii de cazare în zonele Boga, Vârtop, Valea Arieşului, unde nu există probleme cu apa şi canalizarea, iar legătura cu platoul Padiş să fie asigurată printr-o reţea de transport în comun, limitându-se accesul cu maşinile turiştilor. Camparea s-ar face în continuare în Glăvoi, unde ar trebui amenajate toalete suficiente...

"La PadişFest vor fi discutate propuneri de acest fel. Vom invita publicul, alte ONG-uri şi instituţiile publice, inclusiv primăriile locale şi consiliile judeţene din Bihor, Alba şi Cluj, să se implice cu propuneri proprii", spun organizatorii.

Cu titlu de exemplu

În cadrul festivalului vor fi două dezbateri: una pe tema turismului responsabil, alta despre camparea în Padiş. Toate momentele sunt menite să arate cum s-ar putea dezvolta turismul în zonă fără a o vătăma. Exemple sunt tiroliana, escalada şi rapelul, la Poiana Ponor, ori turele ghidate în peştera Cetăţile Ponorului, programate sâmbătă între orele 12 şi 17. În cele trei zile de PadişFest va avea loc inclusiv un târg de tradiţii, artizanat şi gastronomie locală.

Vineri şi sâmbătă, de la ora 20, va fi muzică, dar nu oricum. "O parte din trupe vor cânta rock: N.O.R. din Oradea, Sonatic şi Poşta Mare din Timişoara şi Bucium din Bucureşti vor avea repertorii speciale unplugged. Alţi artişti, ca de exemplu Boemis din Cluj, vor cânta piese folk inspirate din cântecele din jurul focului, specifice turismului montan", spun organizatorii.

Distracţie eco

Participanţii la PadişFest vor putea face de toate, de la jocuri de conştientizare despre carnivorele mari până la vânători de comori. Sâmbătă, iubitorii folkului vor fi invitaţi şi la o lansare de carte şi un recital Vali Şerban - "Istoria unui vis, o poveste subiectivă a Cenaclului Flacăra".

În aceeaşi zi, un eveniment inedit va fi flashmob-ul cu tulnice. "Tot ce pot spune e că vor fi oameni cu tulnice făcute din PET-uri, pentru că vrem să promovăm şi ideea de ecologie prin reciclare. Simbolic, vom chema la "adunare" iubitorii de Padiş, să susţină turismul responsabil", spune Raluca David, de la Asociaţia Compas, principalul organizator al festivalului. Activităţi atractive vor fi şi duminică, inclusiv un flashmob pe tema copacilor, dar organizatorii păstrează surpriza. Mergeţi şi aflaţi!


PROGRAM
PadişFest 2015

Vineri 

Şesul Padiş, la centrul de vizitare al Parcului: 

16.00 Deschiderea, prezentarea Parcului

16.30 Dezbatere Turismul responsabil

18.30 Dansuri populare: Zestrea Buduresii

19:30 Proiecţii: Explorări în Padiş

19:30 Flashmob: Hora

20:00 - Muzică unplugged: Vlad Vancea, Sonatic, N.O.R., afterparty Boemis

Sâmbătă

12:00 Activităţi pentru copii - în Şesul Padiş 

12:00 Escaladă, rapel, tiroliană - Poiana Ponor 

12:00 Căutarea comorii: Glăvoi - Cetăţile Ponorului

14:00 Muzică de flaut Ariadna Zenaida şi Georgiana Iudita Mircescu - Cetăţile Ponorului

În Şesul Padiş: 

16:00 Dezbatere: Campare şi cazare în Padiş 

18:00 Proiecţii: Explorări în Padiş

19:00 Lansare de carte şi recital Vali Şerban 

20:00 Audiţii muzicale unplugged: Fraţii JDiERI, Jetu-i Jet, Poşta Mare, Bucium

20:00 Flashmob: Tulnice


Duminică

În Şesul Padiş

12:00 Activităţi pentru copii

13:00 Cautarea comorii (Glăvoi - Şesul Padiş)

15:00 Flashmob: Copacii

15:30 Proiecţii de film

16:30 Închiderea festivalului