Festivalul Primăverii continuă marți cu un recital de coarde susținut de Cvartetul Arcadia, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea. Protagoniștii sunt Ana Török - vioară I, Răsvan Dumitru - vioară II, Traian Boală – violă, Zsolt Török – violoncel.

Sunete de coarde

Prima lucrare din program este semnată de compozitorul de origine poloneză Mieczyslaw Weinberg: Cvartetul de coarde nr. 4, op.20. Acesta a trăit în Rusia secolului XX și a s-a numărat printre prietenii apropiați ai lui Dimitry Șostakovici. Moștenirea pe care o lasă auditoriului este compusă din 17 cvartete de coarde, peste 20 de simfonii, numeroase sonate pentru instrumente solo, muzică de operă și de film.

Recitalul este completat de lucrarea unui compozitor consacrat, Ludwig van Beethoven: Cvartetul de coarde nr. 8 în mi minor, op.59, scris pentru unul dintre cele mai apreciate cvartete de coarde din Viena, condus de violonistul Ignaz Schuppanzigh. Trioul de cvartete op. 59 poartă și numele de Razumovsky, deoarece a fost comandat de ambasadorul rus de la Viena, Andreas Razumovsky.

290 de ani de la nașterea lui Haydn

Festivalul Primăverii include, în prag de Sărbători Pascale, și o lucrare religioasă: „Oratoriul Creațiunea”, de J. Haydn, joi, de la ora 19, și pentru a marca 290 de ani de la nașterea compozitorului. Concertul, care va avea loc la Catedrala Romano-Catolică, îi are în prim plan pe soliștii Veronica Anușca – soprană, Mogoșan Cristian – tenor, Hodrea Cristian – bas. Concertul va fi condus de dirijorul Niels Muus, iar corul, de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

Franz Joseph Haydn a fost unul dintre cei trei mari clasici, formând triada epocii alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven. Acesta s-a născut în localitatea Rohrau din estul Austriei, la data de 31 martie 1732. Datorită contribuției sale majore pe care a avut-o în genul simfoniei, a fost intitulat „Tatăl simfoniei”, compunând peste 100 de lucrări de acest gen. Oratoriul Creațiunea, compus la finele secolului XVIII, celebrează Facerea lumii, precum este descrisă în Cartea genezei.

Niels Muus este un dirijor austriac de origine daneză. Formarea sa muzicală s-a desfășurat la Aarhus, în Danemarca, iar activitatea sa profesională a debutat la Teatrul din Innsbruck, Austria, apoi a devenit dirijor al Operei de Stat din Viena. Pe parcursul carierei, dirijorul a colaborat cu orchestra Filarmonicii in Berlin, Opera din Tokyo sau cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma. Din anul 2015, Niels Muus este directorul muzical al Festivalului de Muzică din Steyr, Austria.

Biletele pentru cele două concerte se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, precum și online pe www.bilet.ro, iar prețul lor este de 20, respectiv 30 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!