„Martie în Armonie”, Recital și „Primăvară sonoră” sunt cele trei evenimente din această a doua săptămână a Festivalului Primăverii, care se desfășoară la Filarmonica Oradea și care aduce pe scenă soliști din Japonia și din China. Lucrările sunt în armonie cu anotimpul renașterii și sunt semnate de mai mulți compozitori, inclusiv de unul dintre invitați, Jin Wang, a cărui piesă va fi interpretată în primă audiție în România.

„Unul dintre elementele specifice primăverii este ciripitul păsărilor, care anunță renașterea naturii. Compozitorii au asociat, de-a lungul timpului, acest cântec al păsărilor cu flautul din orchestră, iar vioara reușește la rândul ei să imite păsările, susurul apelor, furtunile puternice și dezghețul râurilor”, transmit organizatorii.

Marți, de la ora 19, melomanii sunt așteptați la concertul simfonic „Martie în armonie”, cu lucrări de A. Salieri: Sinfonia „Il Giorno onomastico” în Re major, C. Saint-Saens - Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în si minor, op 61t, W. A. Mozart - Concertul nr.1 pentru flaut și orchestră în Sol major K.313. Orchestra Filarmonicii va fi condusă de dirijorul invitat Jin Wang, iar soliste vor fi Aoi Tokunaga, la flaut și Wakana Sogo, la vioară, ambele din Japonia.

Din arhiva muzicală a pianistului orădean Thurzó Zoltán reiese că acest Concert pentru flaut nr. 1 de Mozart s-a cântat în Oradea pentru prima dată în 2 martie 1964, la Teatrul de Stat, dirijor fiind Aczél Ervin, iar Concertul nr. 3 de C. Saint-Saens a avut prima audiție în 1 octombrie 1895, în Sala de concerte de la Palatul Vulturul Negru.

Miercuri, de la aceeași oră, vor urca pe scenă alți doi invitați din Japonia, Ako Tanaka - soprană și Masato Ohashi - pian, care vor susține un recital cu lieduri și arii din creațiile lui G. Puccini, C. Gounod, E. Satie, M. Ohashi (însuși pianistul serii), Hideo Kobayashi, Yoshinao Nakada, Kousaku Yamada.

Joi, tot de la ora 19, evenimentul „Primăvara sonoră” va încheia Festivalul Primăverii și o va avea în prim-plan pe pianista Yukako Tamura din Japonia. Dirijorul chinez Jin Wang va dirija concertul care cuprinde și o lucrare proprie: Symphonic Dance, ce va fi redată în primă audiție în România. Celelalte două lucrări din program sunt: Concert pentru pian și orchestră nr. 1 în Re bemol major, de S. Prokofiev, și La mer, de C. Debussy.

Dirijorul chinez Jin Wang (foto) a studiat mai întâi vioara și apoi dirijatul la Conservatorul din Beijing și la Universitatea de Muzică din Viena. Jin Wang a colaborat cu peste 100 de orchestre de renume din întreaga lume și a condus peste 700 de concerte, festivaluri, spectacole de operă. În prezent este director artistic al Orchestrei Simfonice Haydn din Viena. Pe lângă activitatea sa dirijorală, Jin Wang este și autor de cărți și compozitor, printre cele mai cunoscute lucrări muzicale ale sale numărându-se „Nokia Variations – A Travel through Music Styles”, „Romanian Dances” sau „Tibete Impressions – Song for the Roof of the World” sau „Concerto for Young Orchestra”.

Bilete la toate evenimentele se pot cumpăra la casieria Filarmonicii Oradea și online aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!