Festivalul Primăverii, ediţia a V-a, organizat de Filarmonica de Stat Oradea se va încheia joi, de la ora 19, la sala Enescu-Bartok cu un concert simfonic condus de Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului şi, în acelaşi timp, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Din 1999, Tiberiu Soare lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia şi este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Au urmat o serie de apariţii alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica "George Enescu" la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

În noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alături de Angela Gheorghiu, în legendare săli de concert din Europa: Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Musikverein Graz - Austria, Sala Concertgebouw - Amsterdam.

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum mai multe concerte şi înregistrări. Aprecierea bogatei activităţi artistice a dirijorului român s-a concretizat şi în mai multe distincţii obţinute. În anul 2003 a primit Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului "Traviata – 150 de ani". A fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului "Oedipe" de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia 2011.

Concertul pe care acesta îl va dirija va conţine opere de F. Mendelssohn-Bartholdy (Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64), S. Rahmaninov (Rapsodie pe o temă de Paganini, op. 43) şi P. I. Ceaikovski (Simfonia a V-a în mi minor, op. 64). Solistele concertului vor fi Haruna Hosokawa (vioară) şi Ayana Yamaguchi (pian) din Japonia.

Festivalul Primăverii cu artişti invitaţi preponderent din Japonia, ajuns la cea de-a V-a ediţie, a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia).

Datorită acestei conlucrări fructuoase putem invita anual tineri artişti talentaţi din spaţiul japonez. În această ediţie a festivalului am prevăzut cinci concerte, printre care un concert cameral (25 martie) şi patru concerte simfonice (17, 19, 24 şi 26 martie). Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor Filarmonicii.