Peste 300 de orădeni s-au adunat, duminică seară, în Piața Unirii, pentru a descoperi tradițiile comunității iudaice. Aceștia au fost ademeniți de ritmurile muzicii de petrecere și de gustările tradiționale precum gogoșile pline cu gem, prăjiturele cu miere și nucă și cozonac cu mac și nucă, toate fiind gratuite.

Festivalul, aflat la prima ediție, a fost un real succes, după cum l-a descris președintele Comunității Evreiești din Oradea, Felix Koppelmann, duminică seară, într-un discurs de mulțumire. „La începutul festivalului, acum zece ore, nu mă așteptam nici pe departe ca sărbătoarea să adune atât de mulți orădeni de diferite nații. Sunt foarte mulțumit. Oradea este într-adevăr un oraș tolerant, în care orice om este respectat”, a spus Koppelmann, pe scena din Piața Unirii.

Sărbătoarea a început de la ora 10, primul program artistic fiind programat de la 11, și anume dansuri israeliene ale trupei OR Neurim I.

Spre seară, la standul cu delicii iudaice era coadă. Cele mai dorite bunătăți au fost gogoșile cu gem care se servesc în mod tradițional de Hanuka, Hamantache, adică prăjiturelele în formă triunghiulară care se servesc de Purim, Shavuot - prăjiturele cu lactate, cozonac cu mac și nucă și lipie cu humus (foto). Gustările au fost oferite gratuit, însă cei care au dorit să ofere o recompensă au putut să o facă într-o cutie pentru donații.

O altă atracție a fost un stand cu suveniruri evreiești pictate manual. Acolo au putut fi cumpărate farfurii, ulcioare, picturi înrămate, toate cu numele festivalului, sau cu sinagoga Sion pictată manual. Tot în acea zonă s-a aflat și un colț al copiilor, unde aceștia puteau să picteze, un stand cu cărți și o expoziție de fotografie.

Puțin după ora 20, pe scenă a urcat trupa Oradea Klezmer Band, care i-a făcut pe orădeni să aplaude, să filmeze și chiar să încingă o horă. Pe parcursul serii, trupa a mai schimbat și genul muzical și a interpretat câteva șlagăre internaționale.

„Shalom Ierusalim” a fost organizat de Comunitatea Evreilor Oradea (CEO), Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic (FCER-CM), American Jewish Joint Distribution (JDC), în parteneriat cu Visit Oradea, Primăria Oradea, Sinagoga Neologă Sion, Fundaţia Cartitatea şi Jewish Community Center (JCC).