Evenimentele Oradiei în 2021 vor aduce câte o porţie de aer liber. Mai puţine şi mai mici decât în alţi ani, ele au totuşi şanse să se ţină, fie şi cu un public restrâns.

APTOR a introdus în agenda pentru acest an o nouă ediţie a European Music Open, Street Food Festival, TIFF Oradea, ba chiar lansează şi evenimente noi, care să promoveze artişti locali. Alte festivaluri, în schimb, au fost "tăiate" de pe acum...

Mai puţine...

Prin proiectul de buget pentru anul 2021, prezentat zilele trecute de primarul Florin Birta, Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune i-a fost repartizată suma de 3,5 milioane lei, mult mai mică decât în alţi ani. În plin "val trei" al pandemiei, motivele sunt lesne de înţeles. Pe lângă o investiţie redusă în promovarea turistică, în acest an APTOR va cheltui mai puţini bani şi pe evenimente, între 2 şi 2,5 milioane lei.

Alexandru Chira, directorul executiv al APTORDin calendarul pe 2021, consultat de BIHOREANUL, lipsesc câteva evenimente majore ale Oradiei, dar au apărut altele, adaptate vremurilor. "Am fost nevoiţi să excludem acţiunile care să genereze mase mari de oameni", spune Alexandru Chira (foto), directorul executiv al APTOR. Este destul de clar, estimează specialiştii, că evenimente cu mii sau zeci de mii de oameni nu vor putea fi ţinute prea curând.

Fără târg, fără festival

O primă veste este că Târgul de Paşti (care ar fi urmat să aibă loc între 23 aprilie şi 3 mai) a fost anulat, deoarece incidenţa Covid în Oradea este mare şi nu există garanţia că un astfel de eveniment ar putea fi ţinut. Pentru luna mai, în schimb, în Piaţa Unirii este programată o nouă ediţie a târgului de carte Gaudeamus, cu circuite bine stabilite pentru vizitatori.

Un alt eveniment mare care a dispărut din agenda Oradiei este Festivalul Copiilor (care avea loc la final de mai în Cetate). "E un eveniment care adună multă lume, iar copiilor este destul de greu să le explici unde au voie să intre şi unde nu", spune Chira.

Pentru luna iunie, sunt programate evenimente ca triatlonul X Man România, Ziua Mondială Art Nouveau - cu ocazia căreia nu se vor face proiecţii pe clădiri, ci probabil vor fi expuse instalaţii artistice tematice, şi Zilele Sfântului Ladislau, ţinute la scară mai mică.

Artă în aer liber

Pentru luna sunt plănuite lucruri mari. Chiar dacă "Battle of the Nations", campionatul mondial de lupte medievale, a fost amânat pentru 2022, orădenii primesc alte oferte.

Între 9-11 iulie, APTOR programează prima ediţie a "Oradea Art & Sound", prezentat drept "eveniment de artă urbană şi acţiuni culturale", cu artişti locali. Este vorba despre evenimente mai mici, în aer liber, sigure pentru participanţi. "Va fi un mix de activităţi cu dans, muzică clasică, rap, să acoperim cât mai multe gusturi. Vom folosi spaţii ca Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, Parcul Libertăţii, Vasile Alecsandri", spune directorul APTOR. O a doua ediţie este programată între 30 iulie şi 1 august, pe aceeaşi "reţetă".

Tot în iulie (perioada 15-18) este programată o ediţie de pandemie a Street Food Festival. Evenimentul s-ar desfăşura în mai multe zone ale Cetăţii, astfel încât să nu se creeze aglomerări.

Muzica din grădină

Pe final de iulie (23-25) orădenii ar putea participa la un eveniment cu demonstraţii sportive, Oradea Urban Playfield, adică mici show-uri (parkour, powerlifting), a căror menire este să promoveze un stil de viaţă activ, dar mini-festivalul sportiv nu a fost încă "bătut în cuie".

Pentru luna august sunt programate Zilele Culturii Maghiare, care includ Carnavalul Florilor, dar şi o nouă ediţie a European Music Open, festivalul cu invitaţi de renume din lumea artei şi culturii. Alături de directorul festivalului, tenorul Alexandru Badea, APTOR a decis ca evenimentul să aibă loc în aer liber, în Piaţa Unirii şi în grădina Palatului Baroc, care a primit recent un nou look.

Speranţe de toamnă

Pentru lunile de toamnă şi iarnă, APTOR a păstrat în calendar mai multe evenimente, în speranţa că pandemia va permite organizarea lor. În septembrie, spre exemplu, ar trebui să aibă loc Zilele Culturii Iudaice (4-5), Zilele Culturii Slovace (18-19) şi TIFF Oradea (16-19).

Pentru 7-10 octombrie, iubitorii de distracţie pot spera la o ediţie a Oradea FestiFall (fosta Toamnă Orădeană). "Se va desfăşura pe o suprafaţă mai mare decât până acum. Vom miza pe street performance-uri, pe animatori, pe mici recitaluri, care să aibă loc în paralel în diferite locaţii - Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, Piaţa Ferdinand - astfel încât oamenii să se mişte, să nu se adune într-un singur loc", explică Alexandru Chira.

În agenda propusă de APTOR apar şi evenimente precum Târgul de Crăciun ori show-ul cu focuri de artificii de Revelion. Dar - este clar pentru toţi - mai e mult până departe...