Premierii României şi Ungariei, Ludovic Orban şi Viktor Orbán, vor inaugura în septembrie mini-tronsonul autostrăzii Transilvania dintre Biharia şi Borş, întins pe circa 5,3 kilometri, plus un punct nou de trecere a frontierei în Ungaria, de unde şoferii o vor lua pe autostrada M4 Borş-Berettyóújfalu (conexiune cu M35 spre Debreţin).

Anunţul privind inaugurarea în prezenţa celor doi premieri a fost făcut de Ovidiu Barbier, director general adjunct al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la Digi 24.

"În acest moment se fac demersurile la nivel de Guvern între cele două state pentru deschiderea punctului vamal de la Borş, aşa numit Borş 2, atât pentru turism cât şi pentru trafic de marfă. Există câte 10 benzi pe fiecare sens în punctul de frontieră. Deschiderea estimată este data de 4 septembrie în prezenţa premierilor celor două ţări", a spus acesta.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat zilele trecute că inaugurarea se va face pe 4 septembrie. "Biharia-Borş recepţia este finalizată. Pe 4 septembrie vom da în trafic acel lot de autostradă. Vom inaugura acel lot de autostradă în prezenţa oficialilor din Ungaria, bineînţeles împreună cu punctul de trecere al frontierei", a spus Bode pentru zf.ro.

Aşa cum se ştie, tronsonul Biharia – Borş face parte din Autostrada Transilvania şi a fost construit de asocierea formată din Trameco SA, Vahostav SA, Drumuri Bihor, Drum Asfalt şi East Water Drillings. Porţiunea aceasta – întinsă pe 5,35 km – a costat 134,2 milioane lei (fără TVA). Aceeaşi asociere urmează să lucreze pe tronsonul Biharia – Chiribiş al autostrăzii, unde lucrările au fost începute în urmă cu 15 ani de Bechtel, dar n-au fost finalizate. 

Tronsonul Biharia - Borş, filmat de sus de Asociaţia Pro Infrastructură în luna iulie, când lucrările erau aproape finalizate: