La Universitatea din Oradea a debutat, luni, anul universitar 2016-2017, printr-o festivitate care a avut loc la sala polivalentă de pe malul Peţei. Spre deosebire de alţi ani, când sala se umplea la oa asemenea ceremonie, de data aceasta publicul a fost mai restrâns.

Rânduri întregi de scaune aşezate în centrul sălii au rămas libere, iar în tribune, altădată ocupate în întregime, mai era loc pentru curioşi. Şi numărul "VIP-urilor" din sală a fost mai mic decât în alţi ani, când politicieni şi numeroşi şefi de instituţii se înghesuiau la ceremonie. Acum, în afara universitarilor, în sală au putut fi văzuţi episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, şeful ITM Bihor, Marius Rotar, şeful AJOFM Bihor, Békési Csaba, directoarea Spitalului Municipal, Elena Moldovan ş.a.

Subiect tabu

La prezidiu au stat, alături de rectorul Constantin Bungău şi de preşedintele Senatului Sorin Curilă, prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, studenta Alexandra Carla Iftime, singura zecistă la Bacalaureat din Bihor în acest an, acum boboc la Facultatea de Ştiinţe Economice, şi Ionuţ Boldan, reprezentant al studenţilor orădeni.

Inedit a fost că în sală au intrat împreună Bungău, Curilă, Pásztor şi Birta, în timp ce prefectul Pop i-a aşteptat lângă prezidiu şi a dat mâna doar cu preşedintele Senatului, cel lângă care a şi stat. Explicaţia este aceea că, trimis în judecată de procurorii DNA pentru corupţie, Bungău are interdicţie să vorbească cu martori din dosar, or prefectul este unul dintre aceştia.

Pe de altă parte, acest subiect nu a fost defel atins la ceremonie. Nici rectorul, nici alţi vorbitori nu au făcut nicio aluzie la criza prin care trece acum Universitatea, având trei cadre didactice – pe rector însuşi, pe fosta decană Floare Chipea şi pe psiholoaga Camelia Dindelegan – trimise în judecată pentru acuzaţii de trafic de influenţă şi luare, respectiv dare de mită în organizarea unui concurs de profesor universitar.

Universitatea în cifre

Singurul mesaj oarecum tangenţial a fost un îndemn al lui Bungău de solidaritate. "Haideţi să continuăm împreună, aşa cum am făcut-o şi până acum sau chiar mai bine. Să fim optimişti în privinţa viitorului nostru. Ştim că anumite lucruri ar trebui făcute altfel sau chiar schimbate, dar este de datoria noastră şi depinde de fiecare dintre noi să acţionăm corespunzător", a spus Bungău. Acesta a insistat şi asupra necesităţii ca universitarii orădeni să facă performanţă.

În discursul său, rectorul a mai prezentat şi cifrele care caracterizează Universitatea în acest an: aproape 14.000 de studenţi la licenţă, masterat şi doctorat, şi alţi 5.000 de rezidenţi şi înscrişi la studii post-universitare. "În anul I avem 2.904 boboci la licenţă, 1.414 în masterat şi 103 doctoranzi. 4.421 de studenţi în primul an de studiu. Mulţi sau puţini? Am spus întotdeauna că avem nevoie de calitate", a spus Bungău. Anul trecut, Universitatea avea 3.306 boboci la licenţă şi 1.433 la masterat.

Rectorul a mai spus că Universitatea are 1.435 de angajaţi, dintre care 914 cadre didactice titulare, cu 25 mai puţine decât anul trecut, şi 518 personal didactic auxiliar.

Urări de bine

Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, a vorbit la rândul său despre necesitatea ca facultăţile orădene să fie competitive. "Competenţele studenţilor şi absolvenţilor noştri sunt tot mai clar delimitate, puse în evidenţă şi vor face performanţă doar acele programe de studii care vor trimite pe piaţă specialişti cu aptitudini diferite", a spus Curilă. Preşedintele Senatului i-a mai asigurat pe universitari că forul pe care îl conduce se străduie să ia cele mai bune decizii pentru buna funcţionare a Universităţii.

După ce şi oaspeţii Pásztor, Pop şi Birta şi-au adresat urările de succes universitarilor, iar reprezentanţii studenţilor au spus şi ei câteva vorbe, au primit un premiu simbolic cei opt universitari orădeni care au ieşit la pensie în 2016. Apoi, primii studenţi admişi de la fiecare facultate au fost la rândul lor premiaţi simbolic de decanii orădeni. Ceremonia s-a încheiat pe ritmuri muzicale, corul Facultăţii de Arte cântând "Odă bucuriei" şi "La mulţi ani".