După soluţionarea contestaţiilor, numărul zeciştilor de la examenul de Bacalaureat a urcat în Bihor de la cinci la şapte.

Mihaela Mihalache (foto stânga), absolventă a Colegiului Naţional „Avram Iancu” din Ştei, şi Alexandra Ciurba (foto dreapta), de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, au luat note maxime după ce au depus contestaţii.

Cele două fete au multe în comun: amândouă au fost şefe de promoţie, au obţinut performanţa fără să meargă la meditaţii şi acum vor să devină cadre didactice.

„Meritul profesorilor”

Luni, când s-au afişat notele de la Bac, Mihaela Mihalache a fost puţin dezamăgită: ştia că a rezolvat subiectele de la Istorie, dar totuşi a luat 9,90, atât de aproape de nota maximă pe care o obţinuse la limba română şi la psihologie. A depus contestaţie, iar vineri aşteptările i-au fost îndeplinite: media ei este 10.

Şefă de promoţie la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Ştei, după ce a absolvit atât liceul, cât şi gimnaziul cu 10, Mihaela spune că s-a pregătit intens pentru Bacalaureat. „În fiecare zi m-am pregătit câte o oră, la o materie, apoi mi-am lăsat timp ca să memorez ce am învăţat”, a declarat tânăra pentru BIHOREANUL.

Susţine însă că fără sprijinul profesorilor nu ar fi reuşit performanţa. „Norocul meu au fost profesorii. Fără străduinţa şi ambiţia lor de a lucra cu noi nu aş fi reuşit. Nu am luat niciodată meditaţii, iar profesorii de clasă au insistat şi în vacanţe şi în weekenduri să facă pregătire cu noi”, a spus absolventa.

Mihaela se va înscrie la specializarea Psihologie - Sociologie de la Universitatea din Timişoara şi îşi doreşte să devină la rându-i cadru didactic, mai precis învăţătoare.  

„Au fost momente când a fost foarte greu”

Şi Alexandrei Ciurba i s-a făcut dreptate după contestaţii şi, în loc de 9,6 la română, cât avea iniţial, acum are 10, iar media ei e maximă, pentru că tot atât luase la istorie şi la logică.

„Cumva, în interiorul meu, am simţit că merit mai mult la limba română, de aceea am făcut contestaţie şi mă bucur”, a spus Alexandra, vineri, pentru BIHOREANUL. Tânăra a absolvit 12 clase cu media maximă şi a fost şefa acestei promoţii, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

„Au fost momente când a fost foarte greu, dar mă bucur că am reuşit să ajung aici. Am avut la clasă profesori care s-au dedicat materiei, nu doar cei de la disciplinele de Bacalaureat, ci şi alţii”, a mai spus Alexandra.

Tocmai pentru că a înţeles bine la clasă noţiunile, nu a simţit că are nevoie de pregătire în particular, aşa că nici ea nu a luat niciodată meditaţii.

Acum, tânăra vrea să devină studentă la Cluj, la Facultatea de Litere, dar are de gând să devină tot cadru didactic, fie profesoară, fie educatoare.

Pe lângă cele două zeciste, în această sesiune au obţinut aceeaşi performanţă Raluca Ban şi Adelina Balint, absolvente ale Colegiului „Mihai Eminescu”, Andreea Filimon şi Maria Bodiu, absolvente ale Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu”, şi Alexandru Ghenţ, absolvent al Liceului Teologic Baptist „Emanuel”.