Depozitele de fier vechi din Oradea au avut răgaz până pe 14 noiembrie să părăsească zonele rezidenţiale şi să se mute la periferie, cum impune o Hotărâre a Consiliului Local adoptată în primăvară. Sunt vizate de decizie 17 astfel de centre, dar numai nouă dintre ele au şi acceptat să plece. Restul fie trag de timp, fie au început un război cu municipalitatea.

Depozitele "furăciunilor"

În mai 2014, aleşii orădenilor au decis să interzică funcţionarea centrelor de colectare şi valorificare a materialelor refolosibile în zonele rezidenţiale şi comerciale şi la o distanţă mai mică de 50 de metri de aceste zone. Astfel, toate depozitele ar trebui să funcţioneze exclusiv în zonele industriale ale oraşului, departe de ochii localnicilor şi ai turiştilor.

Decizia a fost luată la propunerea primarului Ilie Bolojan, convins că în aceste centre ajung doar obiecte furate. Suspiciunea i-a fost întărită de agenţii Poliţiei Locale, care au primit tot mai multe sesizări de la orădeni rămaşi chiar şi fără mânere la uşi şi porţi. "Nu este vorba de valori mari, dar e deranjant să mergi acasă şi să constaţi că nici nu poţi deschide uşa", explica astă-primăvară primarul Bolojan.

La mâna judecătorilor

De altfel, hoţii şutesc cam tot ce pot vinde acestor centre: lacătele ţarcurilor cu pubele, ba chiar şi PET-urile şi cartoanele colectate selectiv de orădeni! Prin oraş pot fi văzuţi zilnic oameni ai străzii cărând saci uriaşi cu flacoane, pentru a-şi aduna câţiva lei. Problema e că, deşi aceste deşeuri ajung la reciclare, ele nu mai sunt colectate în sistemul de salubritate municipal, deci nu pot fi cuprinse în raportarea pe care oraşul o face anual către instituţiile de mediu, pentru a confirma că a reciclat măcar 15% din deşeurile produse, aşa cum impune legea.

"Până acum, 17 depozite au fost somate să respecte Hotărârea Consiliului Local. Nouă s-au conformat", precizează purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Monica Ambro. Celelalte opt depozite fie au cerut păsuiri, fie au atacat în instanţă notificarea şi aşteaptă decizia judecătorilor. Printre acestea se numără inclusiv depozitul de pe strada Barcăului, unde municipalitatea avea în plan amenajarea unui parc, dar pentru care, după cum se vede, va trebui să mai aştepte, la fel ca toţi orădenii din zonă...