Nemulţumiri cu duiumul

Circa 400 de dascăli bihoreni s-au adunat miercuri după-masă în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, nemulţumite de "efectele dezastruoase" ale Legii educaţiei, dar şi de Legea pensiilor, Legea salarizării unice şi de neaplicarea unor sentinţe judecătoreşti privind încadrarea salarială. Cadrele didactice au început protestul în interiorul Casei de Cultură, strigând "Jos Guvernul", "Jos Băsescu", "Jos Funeriu" şi "Hoţii".

"Nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învăţământ s-au înmulţit, culminând cu intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea educaţiei", a precizat liderul sindical Ioan Ţenţ.

Cu elevi cu tot

Protestului dascălilor li s-au alăturat circa 30 de elevi din clasa a XI-a B de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" din municipiu, în semn de solidaritate. "Nu ni se pare normală tăierea salarială. Ne susţinem profesorii", a spus eleva Mădălina Ias. "Şi pentru femeia din greva foamei pe care nimeni n-o bagă în seamă", a completat-o Alexandra Tabacu.

Liceenii au susţinut că niciun cadru didactic nu le-a cerut să vină la miting, însă au mai spus că sunt nemulţumiţi că au ore după-amiaza la şcoală, din cauza faptului că Economicul s-a mutat într-o clădire pe Calea Clujului.

Cât despre numărul mic de cadre didactice prezente la protest, în comparaţie cu cele 3.000 pe care le estima, Ţenţ a spus că vina o poartă ploaia, dar şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Luca, care a ţinut şedinţe cu directorii unităţilor de învăţământ, cerându-le să facă liste cu cei care participă la proteste. "E absolut ilegală această măsură, pentru că este timpul dumneavoastră liber", le-a spus Ţenţ dascălilor.

Jos Elena Udrea şi Voloşeniuc!

profesor.jpgDupă mai bine de 30 de minute de când Ţenţ îşi ţinea discursul pe scena Casei de Cultură, un profesor (foto) s-a ridicat în picioare şi i-a cerut liderului sindical să lase vorbăria şi să iasă, împreună cu ei cu toţi, în stradă.

"Acum ce faceţi? Mă certaţi?! Vă rog să mă lăsaţi, că eu v-am ascultat. Chestiunea este în felul următor: dacă dumneavoastră decideţi să ieşim afară, eu automat am ieşit afară. Dar eu am zis să nu vă ţinem în ploaie. Iar dacă aceste lucruri, pe care vi le spun, nu vă interesează şi nu vreţi să ştiţi despre ele, nu-i nicio problemă", a răspuns Ţenţ. Mulţi alţi dascăli i-au replicat liderului că ei cunosc lucrurile pe care el le citeşte, aşa că toţi au decis să iasă în stradă, aşa cum era programat.

Purtând pancarte cu mesaje precum "Jos Guvernul, Bă-se-scufundă ţara", fluierând şi huiduind, profesorii au mărşăluit pe traseul Casa de Cultură a Sindicatelor - Podul Dacia - Parcul Traian - Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Aproape neîncetat, dascălii au scandat "Jos Guvernul", "Jos Băsescu", dar şi "Jos Elena Udrea" sau "Jos Voloşeniuc". De asemenea, opriţi în faţa Prefecturii, unii protestatari au strigat de câteva ori "Ieşi afară, javră ordinară", fără să aibă însă pretenţia ca un oficial anume să vină în faţa lor. Unul dintre dascălii întrebaţi pe cine anume face "javră ordinară" a răspuns simplu: "Pe toţi!".

Pe întreaga durată a marşului, cadrele didactice au fost însoţite de echipaje ale jandarmilor, conduse de adjunctul inspectorului-şef, colonelul Petru Lung. Protestul s-a încheiat în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.