Ne găsim în faţa unei perioade tot mai dificile în ceea ce priveşte starea mediului în care trăim.

România are printre cele mai poluate oraşe din lume, spaţiile verzi dispar în detrimentul a mii de metri pătraţi de construcţii, ne deplasăm cu maşina chiar şi până la colţul străzii, totul pentru confortul nostru, al oamenilor. Acest confort, creat artificial, ne îmbolnăveşte. E ca picătura chinezească. Studiile arată că, în România, în fiecare an mor aproximativ 20.000 de persoane din cauza poluării.

Ne străduim din răsputeri să disociem omul de natură, să negăm apartenenţa noastră la aceasta. Oricât am nega faptul că suntem parte componentă a naturii, avem nevoie să respirăm un aer curat, să mâncăm o mâncare cât mai naturală sau să ne conectăm cu mediul în care trăim.

"Vinerea verde", ziua în care românii sunt invitaţi să nu circule cu autoturismele, este o iniţiativă bună, care, pe lângă fotografiile frumoase cu plimbări, trotinete sau biciclete, are menirea să ne facă mai conştienţi cu privire la modul în care trăim, la aerul pe care îl respirăm.

Avem o şansă unică prin care, în următorii ani, vom putea atrage resurse pe care să le investim în dezvoltarea infrastructurii de transport în comun, în conectarea zonelor importante ale oraşelor cu piste de biciclete şi promenade sau, de ce nu, în "renaturarea" unor areale ocupate acum doar de betoane. Totul este să vrem şi să fim conştienţi că noi, ca membri ai societăţii, putem cere asta autorităţilor locale, chiar dacă uneori acestea par că au uitat de binele nostru.     

Ieşirile în natură, pe care apucăm să le facem uneori, nu vor compensa niciodată traiul nostru într-un oraş poluat. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să facem parte din schimbare şi să cerem această schimbare. Fiecare ar trebui să avem în fiece zi o "vineri verde" în suflet şi în conştiinţă.

Andrei Acs
consultant de mediu