Elevii de gimnaziu și de liceu din Bihor vor avea ocazia să afle, chiar de la specialiști, ce drepturi și responsabilități au, dar și despre răspunderea lor în fața legii.

Baroul Bihor și Inspectoratul Școlar Județean au semnat un protocol de colaborare, în baza căruia avocați din județ vor ține lecții de educație juridică în școli.

Potrivit unui comunicat transmis de decanul Baroului, Adrian Stancu, și de avocatul Ionel Manole, coordonatorul proiectului, această colaborare are ca scop „implementarea eficientă a proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Bihor, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale”.

Începând din 18 martie și până la finalul acestui semestru școlar, avocați voluntari din Bihor vor merge în școli, într-un program convenit cu directorii și profesorii.

Discuțiile vor orbita în jurul unor teme mari: ce înseamnă profesia de avocat și alte profesii din domeniul dreptului, consecințele nerespectării normelor, bullying și alte agresiuni, infracțiunile de violență și care vizează patrimoniul, infracțiunile privitoare la viața sexuală și infracțiunile informatice.

Până acum, la proiect au aderat 15 unități de învățământ din Bihor, dar cel mai probabil numărul lor va crește, pe măsură ce avocații vor reuși să intre în contact cu mai mulți directori, dar și să sporească numărul voluntarilor dispuși să țină aceste lecții.

Aceste lecții fac parte din proiectul „Fii avocat în școala ta!”, inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!