Peste 1.000 de elevi din judeţul Bihor, majoritatea din Oradea, au fost încurajaţi de dascălii lor, printr-un proiect lansat de câteva luni, să ia cuvântul mai des în faţa clasei şi să-şi exprime sentimentele şi opiniile, fără frică.

Poiectul lansat la nivel judeţean a fost demarat la finalul anului 2023 la iniţiativa terapeutei Lia Marinela Avram şi a profesoarei Cristiţa Luca, cea din urmă predând la Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici" din Oradea.

Denumit "Fii curajos, vorbeşte", în el au fost incluşi elevii de la 11 şcoli, 9 din Oradea şi 2 din judeţ.

Încă de la demararea acestuia, copiii au participat la o mulţime de activităţi menite să-i provoace să pună întrebări, să se deschidă în faţa dascălilor şi a părinţilor.

Aceştia au mers inclusiv la vizionări de filme la cinema, unde apoi au schimbat impresii cu părinţii şi profesorii despre lungmetrajul urmărit, au participat la lecţii cu invitaţi speciali, inclusiv cu terapeuţi, au avut sesiuni de vorbit în public şi au participat la excursii. 

"Scopul acestor iniţiative a fost de a lucra cu ei pe gestionarea emoţiilor, dobândirea curajului şi exprimarea ideilor în faţa unui public. La toate activităţile din cadrul proiectului am avut un microfon, pe care cei mici l-au folosit de fiecare dată când au luat cuvântul", a explicat coordonatoarea Cristiţa Luca.

Pe tot parcursul proiectului, cadrele didactice au urmărit progresul elevilor din punct de vedere emoţional. "Unii elevi ne-au povestit că nu le mai este frică să ridice mâna atunci când nu înţeleg ceva. Alţii au spus că acum nu le mai este teamă că ceilalţi elevi vor râde de ei. Noi, adulţii, uităm de multe ori că micuţii noştri se află la şcoală într-un mediu unde pot deveni uşor victime ale bullyingului, ceea ce le poate afecta ulterior stima de sine, dar şi performanţele şcolare", a mai spus profesoara.

"Fii curajos, vorbeşte" se va încheia în iunie, odată cu terminarea anului şcolar.

"Mai avem câteva activităţi legate de Săptămâna Verde, de Paşte şi de 1 Iunie. Până acum totul merge bine, elevii sunt motivaţi şi se implică mai mult, atât la ore cât şi în activităţi extraşcolare, iar unii părinţi ne-au spus că picii lor comunică mult cu ei. Sper că până la final să vedem o evoluţie în rândul tuturor elevilor din proiect", a încheiat profesoara.

Elevii implicaţi învaţă la Şcoala Gimnazială "Avram Iancu", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici", Şcoala Gimnazială "Lucreţia Suciu", Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre", Colegiul Tehnic "Traian Vuia", Şcoala Gimnazială nr. 11, Şcoala Gimnazială nr. 16, Şcoala  Gimnazială  nr. 1  din Hotar şi Şcoala Gimnazială nr. 2 din Ţeţchea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!