Au mai rămas zece zile în care românii care locuiesc în străinătate se pot înregistra pe platforma construită de Autoritatea Electorală Permanentă pentru votul din diaspora.

Pentru că numărul celor înscrişi pe site este mic, prefectul de Bihor Ioan Mihaiu a făcut un apel la românii din străinătate, îndemnându-i printr-un mesaj filmat să se înregistreze pe votstrainatate.ro. Autorităţile speră că această platformă va combate algomeraţia la secţiile de votare din afara României, la alegerile prezidenţiale.

Pentru a arăta importanţa acestui site, Mihaiu exemplifică cu platformele online pentru programarea la serviciile de Paşapoarte şi de Înmatriculări, care au făcut să dispară cozile uriaşe care se formau cu noaptea în cap, în faţa sediilor acestor instituţii.

"Înscrierea ta creştere şansele pentru înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de votare exact acolo unde este nevoie. Înscrierea ta te va ajuta să economiseşti timp şi să scapi de nemulţumiri. Înscrierea ta poate face ca problemele votului din diaspora să devină istorie", spune Mihaiu, în videoclipul postat pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului Bihor şi care are titlul "Fii parte din soluţie".

Românii din diaspora se pot înregistra pe votstraintate.ro până cel târziu pe 11 septembrie. Ei pot opta pentru înregistrarea la o secţie de votare sau pentru votul prin corespondenţă. Până duminică, 32.000 de români erau înregistraţi pe site, cei mai mulţi optând pentru votul prin corespondenţă.