Bihorenii vor putea învăţa de la profesionişti cum să acorde prim ajutor în situaţii de urgenţă.

Caravana "Fii pregătit" organizată de SMURD va ajunge sâmbătă în Salonta (pe strada Corneliu Coposu, vizavi de Primărie), iar duminică în Aleşd (pe strada Ciocârliei, în proximitatea ştrandului).

Pregătiţi pentru orice

"Sâmbătă şi duminică între orele 10 - 18, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor va organiza cursuri de pregătire a populaţiei pentru acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Cursurile vor include de asemenea prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România - cutremure, inundaţii, incendii - şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face faţă.

Centrul mobil are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor.

Cei care doresc să participe la cursurile organizate în Caravana "Fii pregătit!" se pot înscrie pe pagina de internet a Fundaţiei pentru SMURD.

10 pentru siguranţă

Tot în sprijinul bihorenilor, ISU Crişana, alături de mai multe instituţii partenere, derulează în luna septembrie campania de informare şi prevenire "10 pentru siguranţă", care vizează promovarea unor atitudini şi comportamente adecvate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor.

Primele ateliere vor avea loc în acest weekend, în Oradea. Mai precis, sâmbătă, între orele 11 şi 14, în parcarea centrului comercial Era Shopping Park Oradea, duminică între orele 10.30 şi 12.30 în Orăşelul Copiilor, iar între orele 13 şi 16 în incinta centrului comercial Auchan, pompierii vor organiza două ateliere de pregătire.

În cadrul unuia dintre ele, preşcolarii, elevii şi părinţii vor afla principalele reguli şi măsuri cu ajutorul cărora pot preîntâmpina producerea unor situaţii de urgenţă, precum şi modalitatea în care trebuie să se comporte pentru a-şi proteja viaţa şi a-i ajuta pe cei din jur.

Cel de-al doilea atelier vizează însuşirea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor în caz de leziuni minore (tăieturi, arsuri),  învăţarea manevrei Heimlich şi a metodei de bază de resuscitare, acţiuni ce vor fi realizate prin prezentări, exemplificări şi exerciţii practice.