Cele mai recente studii arată că 8,1% dintre adolescenţii de 16 ani din România au consumat măcar o dată canabis, iar 5,1% au consumat noile substanţe psihoactive denumite etnobotanice.

Pentru a le explica elevilor efectele consumului de droguri şi riscurile legale la care se expun, inspectorii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor desfăşoară o campanie de prevenire numită "Fii tu! Fără droguri! Fără violenţă!" şi vor să ajungă la aproape 6.500 de elevi din Bihor.

Prevenţie în 19 licee

Campania a fost promovată, vineri, public, printr-o conferinţă de presă organizată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor la care au participat Bogdan Axinte, inspector de specialitate în prevenţia criminalităţii în CPECA Bihor, Daniela Sopota, inspector pentru educaţie permanentă în IŞJ Bihor, căpitanul Daniel Bizău de la Jandarmeria Bihor şi Radu Silaghi, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal.

Demarată în luna aprilie a acestui an, cu întâlniri pilot la Liceul Onisifor Ghibu, campania va continua la finalul lunii octombrie la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi, până în decembrie 2018, în cele mai multe licee din judeţul Bihor. În total, în campanie au fost incluse 19 instituţii de învăţământ liceal.

Colocvii pe tema drogurilor

Beneficiari direcţi vor fi 6.440 de tineri cu vârste cuprinse între 14-17 ani (clasele IX, X şi XI). Mai precis, aceasta este numărul elevilor care vor participa la întâlniri cu inspectorii CPECA Bihor. "Pentru că ne dorim un feedback din partea elevilor vom face două întâlniri în fiecare liceu. În prima dintre ele le vom prezenta efectele consumului de canabis şi aşa numitele etnobotanice, iar în cea de-a doua, care va fi programată după un timp, vom aştepta întrebările lor, vom vorbim despre orice nedumeriri au elevii. Vor fi, practic, nişte colocvii", a precizat Bogdan Axinte.

De asemenea, organizatorii campaniei vor să le propună tinerilor să-şi ocupe timpul cu activităţi sănătoase, astfel încât tentaţia spre substanţele ilegale să fie mai mică. Drept urmare, CPECA Bihor a încheiat un parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal. În cadrul campaniei, vor fi amenajate mai multe puncte de informare la meciurile de fotbal organizate în judeţ, unde se estimează că vor fi împărţite pliante informative altor câteva mii de tineri.

Toate aceste activităţi sunt menite să scadă factorii de risc în direcţia prevenirii consumului de canabis şi NSP (droguri "etnobotanice") şi a comportamentelor violente ale tinerilor în societate.

Canabisul, la modă

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România atât în populaţia generală, cât şi în cea şcolară. Conform celor mai recente date ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), 8,1% dintre adolescenţii de 16 ani din România au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau haşiş în ultima lună.

Noile substanţe psihoactive (NSP) se situează pe locul doi, după canabis, în topul celor mai consumate droguri, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion declarând consumul experimental de NSP şi 3,1% menţionând că au consumat recent.

Potrivit inspectorului Bogdan Axinte, la nivelul Bihorului nu pot fi prezentate statistici despre consum, însă acesta a precizat că judeţul se află "sub media naţională".

Psihoze de la droguri

Specialiştii avertizează că substanţele "etnobotanice" conţin, de fapt, substanţe chimice care nu au fost testate pe oameni şi ale căror efecte pe termen lung nu sunt cunoscute. S-a constatat, însă, că provoacă dependenţă, atacuri de panică şi psihoze, complicaţii psihiatrice severe, probleme cardiace şi circulatorii, frecvente supradoze. Nu există un tratament specific pentru acest tip de dependenţă.

De asemenea, consumul de canabis favorizează apariţia problemelor psihiatrice şi amplifică simptomele patologice deja existente. Canabisul creşte posibilitatea de a suferi de depresie şi anxietate şi scade capacitatea de concentrare.

Parteneri în cadrul campaniei sunt Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Asociaţia Judeţeana de Fotbal Bihor şi DIGI24 Oradea.