Banca pentru Alimente Oradea, organizaţia care în primele 9 luni de activitate a distribuit peste 400 de tone de alimente către 18.000 de persoane aflate în situaţii vulnerabile sau afectate de criza COVID-19, organizează o colectă special de Crăciun.

Asociaţia are urne în magazinele Lidl şi Metro din Oradea, unde bihorenii pot dona alimente neperisabile, dulciuri şi jucării.

Mai precis, în cele trei magazine Lidl din Oradea se colectează alimente neperisabile (ulei, făină, zahăr, orez, ingrediente de copt, conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT - care se păstrează la temperatura camerei- , produse de patiserie ambalate, biscuiţi, cafea, ceai, dulceaţă şi gemuri), iar la Metro, sub genericul "Plasa de sub brad", dulciuri şi jucării. Cutiile sunt amplasate la ieşirile din magazine.

Prin intermediul ONG-urilor partenere, Banca pentru Alimente va distribui pachetele către copiii sau bihoreni sărmani.

Despre Banca pentru Alimente Oradea

Banca Regională Pentru Alimente Oradea (BRAO) şi-a început activitatea în 10 martie 2020, fondată de Gabriela Veres, Florin Deblea şi Gabriel Sescu. A fost a cincea locaţie din reţeaua de bănci pentru alimente de pe teritoriul României, ca să colecteze şi să distribuie constant în mod gratuit ajutoare alimentare, după modelul Federaţiei Europene a Băncilor Alimentare (FEBA). Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie şi grupurilor vulnerabile.

BRAO are menirea să reducă sărăcia, foametea şi risipa alimentară, sprijinind asociaţiile cu programe sociale şi caritabile din regiunea Bihor, Sălaj, Maramureş, Satu Mare. În perioada pandemiei, a susţinut şi judeţele Timiş, Arad şi Constanţa, până în octombrie, când au fost înfiinţate băncile regionale Timişoara şi Constanţa.

Produsele alimentare şi nealimentare donate de companii se află în termen şi sunt bune pentru consum uman. Ele reprezintă de obicei suprastocuri, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi, campanii de sărbători sau produse ce se apropie de termenul de expirare şi vor trebui retrase de la raft. 

"Donatorii sunt companiile ce aleg să nu aştepte până sunt nevoite să le distrugă, ci le retrag mai repede şi le donează: producători agro-alimentari, importatori şi distribuitori, retaileri şi vânzători en detail. Le mulţumim partenerilor noştri, fără de care nu am fi reuşit să hrănim atât de multe persoane afectate de criza COVID-19", a declarat Gabriela Vereş preşedinte al Băncii pentru alimente Oradea

În 10 martie - 1 decembrie 2020, partenerii Băncii pentru Alimente Oradea au donat peste 400 de tone de ajutoare alimentare şi nealimentare în valoare totală de 3,15 milioane de RON, care au putut fi salvate de la risipă şi donate spre consum persoanelor ce nu şi-ar fi permis să le cumpere. Acestea echivalează cu 800.000 de porţii, de care s-au bucurat peste 18.000 de persoane vulnerabile din cele 60 de ONG-uri susţinute de Banca pentru Alimente Oradea în Bihor, Sălaj, Maramureş, Satu-Mare, dar şi în Timiş, Arad şi Constanţa.