STEM în sus, STEM în jos. În ultimii 5 ani, au explodat situațiile în care auzeam acest acronim, despre care am înțeles că are legătură cu științele, dar prea puţini l-am putut defini.

Situația s-a schimbat când Fundația Comunitară Oradea s-a alăturat unei iniţiative pro-științe, Fondul Științescu, un program care face știința mai atractivă pentru copii și tineri cu vârste de până la 19 ani. STEM vine de la inițialele în limba engleză a termenilor Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică, iar educația STEM înseamnă învățarea acestor domenii integrat și cu accent pe aplicații practice. Mentor Științescu poate fi deopotrivă un copil, un adolescent vrăjit de vreo știință sau un senior care dorește să iasă din rutină.

La cea de-a patra ediție a programului, prima care mă găseşte în rolul de coordonator, urmărim să finanțăm cel puțin 10 inițiative bihorene în valoare totală de 11.000 dolari. Toţi cei interesaţi de Fondul Științescu îşi pot înscrie proiectele până la data de 27 martie, ora 23:59, prin completarea formularului disponibil pe pagina web oradea.stiintescu.ro.

Acest program reiterează și crezul meu legat de importanța vieții din anii tăi, și nu a anilor din viața ta, formulat atât de frumos de Abraham Lincoln. Debirocratizare, axare pe valoarea adusă de proiect, consiliere și suport permanent oferit echipei sunt aspecte care fac din Fondul Științescu un program de finanțare viabil și demn de recomandat celor care vor să facă o schimbare în comunitate.

Dacă ai în plan să organizezi ateliere, tabere, programe educaționale non-formale interdisciplinare în domenii STEM, schimburi de experiență, activități practice și experimente, să dezvolți materiale didactice și metode educaţionale inovatoare sau vizite ale elevilor în institute, muzee și laboratoare de cercetare, acest program e pentru tine.

Aşteptăm ideile tale! Ştiinţă + Pasiune + Comunitate = Ştiinţescu Oradea 4.0!

Mark C. Lukács
Youth Manager
Coordonator Fondul Științescu