Prima ediţie a Festivalului Naţional de Filme Româneşti de Patrimoniu va avea loc în perioada 27 august - 1 septembrie în Băile Felix, evenimentul fiind organizat de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), Primăria Sânmartin şi SCT Felix.

În fiecare seară a evenimentului va fi proiectată câte o peliculă, sub deviza "Să ne preţuim valorile". Evenimentul va avea loc în piaţeta de lângă ştrandul Apollo. 

Filmele care vor putea fi vizionate în cadrul festivalului sunt: MIHAI VITEAZUL şi OSÂNDA (în regia lui Sergiu Nicolaescu), OPERATIUNEA MONSTRUL (regia Manole Marcus), FILANTROPICA (regia Nae Caranfil), B.D. LA MUNTE ŞI LA MARE (regia  Mircea Drăgan) şi ŢAPINARII (regia Ioan Cărmăzan).

Intrarea la Festivalul Naţional de Filme Româneşti de Patrimoniu va fi liberă. 

În festival a fost inclusă şi o expoziţie despre cineastul amator Zenobiu Domide (1937-2002), primul creator de filme de animaţie din România, participant la festivaluri din ţară şi străinătate cu producţiile sale.

Expoziţia temporară despre activitatea de trei decenii (1961-1991) a lui Zenobiu Domide va fi găzduită în sala de festivităţi a Primăriei Sânmartin şi cuprinde materiale foto-documentare din arhiva cineastului, aparate de filmat şi de proiecţie cu care acesta a lucrat.