Între 16 şi 22 septembrie orădenii sunt invitaţi în fiecare zi să asculte muzică clasică în cadrul primei ediţii a Săptămânii Muzicii Clasice "Simfoniile Toamnei", organizat de Filarmonica de Stat la împlinirea a 125 de ani de la primul concert simfonic din Oradea, care a avut loc pe 5 ianuarie 1888.

"Deşi vorbim de concerte zilnice, programul a fost alcătuit într-un mod variat din punct de vedere al invitaţilor. Vrem să obişnuim publicul cu diverse genuri muzicale", a declarat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Simfoniile Toamnei" vor începe cu un concert al Cvartetului Intermezzo, compus din instrumentişti ai orchestrei Filarmonicii, care va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19, în Sala Enescu Bartok. Cei patru membrii ai cvartetului vor interpreta "Din viaţa mea" de B. Smetana şi Cvartetul de coarde nr. 2, de Z. Kodaly. Evenimentele vor continua pe 17 septembrie, de la aceeaşi oră, cu concertul Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, Japonia, condusă de concert-maestrul Ciprian Marinescu, care vor interpreta partituri de Mozart, Vivaldi, Bach dar şi Enescu. Pe 18 septembrie, tot de la ora 19, Corul Filarmonicii Oradea va da un concert cu coruri din opere dar şi coruri gospel.

Joi, 19 septembrie, pe scenă va urca Orchestra Filarmonicii din Oradea care, cu un concert ce va cuprinde "Uvertura Academică" de J. Brahms şi "Simfonia I în Mi Bemol" de G. Enescu, va deschide oficial stagiunea 2013-2014. Spectacolul este integrat în cadrul Festivalului George Enescu la secţiunea Concerte în ţară, un fost laureat al festivalului, Zalai Antal, fiind de altfel violonistul invitat al acestui concert.

Orădenii vor avea parte de un alt concert deosebit pe 20 septembrie, de la ora 19, când Transylvanian Saxophone Quartet formată din saxofoniştii Reman Zoltan, Deak Sandor, Makkai Istvan şi Kelemen Antal, va da un spectacol cu program din G. F. Haendel, J. Rivier ori Astor Piazzolla.

Sâmbătă, pe 21 septembrie, orădenii sunt invitaţi la singurul concert gratuit al Săptămânii Muzicii Clasice, şi anume unul dat de elevii Liceului de Arte Oradea şi care va începe de la ora 17. În fine, pe 22 septembrie, de la ora 19, melomanii vor avea ocazia să vadă în spectacolul Orchestra Kodaly din Debreţin care va interpreta "Bărbierul din Sevilla", de Rossini, "Simfonia a VIII-a Neterminata" de Schubert şi "Simfonia a III-a Eroica" de Beethoven. "La concertele celor două orchestre, cea din Oradea şi cea din Debreţin, preţurile vor fi cele din timpul stagiunii, în timp ce la restul evenimentelor preţurile vor varia între 10 şi 15 lei în funcţie de locul în sală", a precizat Todor Albert, directorul Filarmonicii din Oradea, care a adăugat că îşi doreşte să facă din "Simfoniile Toamnei" o tradiţie.