În cinstea venirii la Oradea a mai multor reprezentaţi ai Casei Regale a României cu ocazia dezvelirii oficiale a statuii Reginei Maria, amplasate în Piaţa Ferdinand, Filarmonica de Stat Oradea dă un concert extraordinar, vineri, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria.

Invitaţii speciali ai spectacolului, Alteţele lor Regale Principele Radu al României şi Principele Nicolae al României, dar şi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria, vor asculta un concert extraordinar care va dura în jur de o oră.

Prima piesă din program, interpretată de orchestra Filarmonicii Oradea alături de corul Filarmonicii, sub coordonarea dirijorului Romeo Rîmbu (foto) este "Zadok the Priest", compusă de Georg Friedrich Handel în 1727 pentru încoronarea lui George al II-lea al Marii Britanii. Piesa de deschidere este dedicată Reginei Maria a României, născută Principesă de Edinburgh.

Cea de-a doua va fi "Introducere şi rondo capriccioso" de Camille Saint-Saens, care va fi interpretată alături de orchestră de violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, care va cânta cu o vioară Guarnieri 1731, care i-a aparţinut lui George Enescu. Este, de altfel, singura propunere a Filarmonicii în acest program, restul pieselor fiind alese de Casa Regală a României.

"În continuarea concertului vom prezenta două lucrări, care sunt dedicate multiculturalităţii emblematice orădene, varianta orchestrală a Rapsodiei ungare nr. 2 de Franz Liszt (1811-1886) şi opusul nr. 1 al lui George Enescu (1881-1955), Poema română", a declarat dirijorul Romeo Rîmbu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Poema română" este cea mai lungă lucrare prezentată în acest spectacol şi se încheie cu Imnul Regal, care a fost timp de câteva decenii şi Imnul României. "Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început în anul 1898, după succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română. El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Aceasta, recunoscând talentul tânărului muzician, i-a oferit ani de-a rândul o cameră într-un colţ intim al Castelului Peleş, unde să poată studia. De asemenea, Enescu era deseori invitat de regină pentru a susţine recitaluri la Palat", se arată într-o prezentare a Filarmonicii. La această piesă va reintra în scenă Corul Filarmonicii, pregătit de Lászlóffy Zsolt.

Deoarece spectacolul de gală înlocuieşte practic cel obişnuit al Filarmonicii, din fiecare joi, pentru abonaţii au fost rezervate mai multe rânduri din sala Teatrului Regina Maria. Restul locurilor din sală şi de la loje sunt rezervate invitaţiilor de protocol, iar pentru publicul larg sunt disponibile doar locurile de la etaj. Biletele, în valoare de 15 lei, au fost puse deja în vânzare la Agenţia Teatrului.