Curăţenie generală

Managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Todor Albert, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, planurile pentru cea de-a 62-a stagiune a instituţiei orădene, care va debuta pe 15 septembrie.

Întrucât fondurile primite de la Consiliul Judeţean sunt puţine, Filarmonica s-a găsit în situaţia de a-şi rezolva singură problemele ce ţin de aspectul interior. Potrivit lui Todor, angajaţii instituţiei au înţeles că trebuie să se descurce prin forţe proprii, aşa că au muncit la curăţarea şi renovarea holurilor, birourilor şi chiar a sălii de spectacol, astfel încât la debutul stagiunii întreaga clădire să strălucească. "În septembrie sau octombrie începem şi izolarea acoperişului, deoarece avem câteva locuri unde apa se prelinge", a declarat Todor, explicând că lucrările de izolaţie nu puteau fi făcute în timpul verii, întrucât materialele folosite nu pot fi lucrate la temperaturi înalte.

Filarmonica sună rock!

Cât despre programul artistic al noii stagiuni, directorul artistic Vasile Foica a precizat că în stagiunea precedentă melomanii fideli ai Filarmonicii au completat nişte chestionare privind programul, astfel că noile spectacole au fost stabilite şi în funcţie de preferinţele acestora. Un concert deosebit va fi, fără îndoială, cel de deschidere, din 15 septembrie, în care se vor celebra 130 de ani de la naşterea compozitorilor George Enescu şi Bela Bartok, artişti care şi dau numele sălii de spectacol a Filarmonicii.

"Aş scoate în evidenţă şi cele trei concerte vocal-simfonice, câte unul în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie", a declarat Foica, care a mai spus că, probabil, cel mai interesant din acestea trei va fi Oratoriul de Crăciun pentru solişti vocali, cor şi orchestră din 22 decembrie.

Ca şi în precedenta stagiune, Filarmonica va avea şi artişti din străinătate. Concertul din 13 octombrie va fi dirijat de maestrul japonez Shinya Ozaki, iar cel din 29 septembrie de maestrul belgian Herman Engels. În acelaşi concert, solistul, tot belgian, Ludo Marien, va cânta la acordeon.

Deosebit va fi şi concertul de 1 decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României, având în program pagini celebre din creaţia compozitorilor Enescu, Porumbesc, Dimitrescu, Dinicu. La acesta, orădenii vor avea acces gratuit.

De asemenea, Filarmonica va răsuna şi de concerte de rock simfonic, însă în afara programului stagiunii.

Stagiune nouă, preţuri noi

Directorul Todor a anunţat şi decizia Consiliului de Administraţie al Filarmonicii de a mări preţul de închiriere al sălii de spectacole de la 600 de lei pe oră la 800 de lei. "Pentru perioada de pregătire dinaintea spectacolelor, tariful este la jumătate", a precizat managerul.

Preţul biletelor la un concert al Filarmonicii din Oradea este cuprins între 10 şi 25 de lei, la fel ca în stagiunea precedentă, cu excepţia concertelor educative pentru elevi, unde un bilet costă 7 lei. Costul unui abonament a crescut, însă, dat fiind că şi numărul spectacolelor a crescut de la 38 la 40. Astfel, un abonament la Filarmonică îi va costa pe melomani între 200 şi 380 de lei. Un abonament pentru zece concerte simfonice costă 140 de lei.

Totodată, cei care doresc să devină membrii în Asociaţia Prietenilor Filarmonicii de Stat Oradea, asociaţie menită să adune fonduri pentru sprijinirea instituţiei, se pot înscrie în fiecare zi lucrătoare, la sediul Filarmonicii. Cotizaţia lunară de membru este de 10 lei, studenţii şi pensionarii beneficiind de reducere de 50%.