După ce demisia sa din PDL a zguduit scena politică românească, senatorul Petru Filip, care s-a rezumat iniţial să-şi justifice decizia prin "motive personale", încearcă să dea mai multe explicaţii pe blog-ul personal, www.petrufilip.ro.

Intitulată "Explicaţiile politice şi personale ale demisiei mele din PDL", postarea face referiri la filiala locală a partidului, la activitatea lui ca primar al Oradiei, dar şi la situaţia generală a organizaţiei şi a partidului.

Schimbat fără reproşuri

"Demisia din PDL este o alegere strict personală şi motivată şi trebuie înţeleasă ca atare (...). Nu vreau să las loc la nicio interpretare, de genul "scufundării bărcii" - scrie Filip - amintind că a avut "victorii importante cu PDL", precum trei mandate de primar al Oradiei, care "nu mi s-au dat, ci au fost câştigate personal chiar şi atunci când partidul era la limita intrării în Parlament".

Precizând că în cei 12 ani în care a condus PDL Bihor a avut rezultate ce nu pot fi contestate, Filip spune că pe 30 aprilie 2010, când a fost schimbat de la şefia organizaţiei, i s-a spus că era nevoie de o schimbare, deşi înlocuitorul său, Ştefan Seremi, este mai în vârstă decât el. "Mi s-a sugerat că este nevoie de "sânge proaspăt" (noul preşedinte era cu 5 ani mai mare), în condiţiile în care nu exista niciun motiv de nemulţumire din partea conducerii. Nici motive electorale, nici profesionale, nici de altă natură", zice Filip. Acest lucru l-a făcut să demisioneze de la şefia filialei judeţene, fără ca, zice el, cineva din conducerea naţională a partidului să-şi pună vreun "semn de întrebare".

"Iată că nu au trecut nici doi ani de zile de când am demisionat şi PDL Bihor este un dezastru", concluzionează Filip, amintind că înlocuitorul său, Seremi, a demisionat în urmă cu două săptămâni, gest faţă de care conducerea PDL a rămas la fel de pasivă.

Experimentat degeaba

Fostul primar al Oradiei afirmă că la congresul PDL din mai 2011 a fost de partea lui Vasile Blaga, "într-o echipă care propunea schimbarea" în partid, iar ulterior a aşteptat "ca lucrurile să intre pe un făgaş normal", dar acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care "pentru mine, aşteptarea a luat sfârşit".

Senatorul critică fostul său partid, susţinând că PDL nu a mai vrut să pună în valoare experienţa sa. "Sunt ferm convins că un partid trebuie să-şi folosească oamenii cu experienţă. Un partid care alege "să-şi concedieze" profesioniştii şi oamenii cu experienţă este un partid care se scaldă în ape tulburi. În politică nu te poate scoate nimeni la pensie. Este mediul în care selecţia se face natural, de cele mai multe ori de către electorat", zice Filip.

Parlamentarul consideră ca fiind corectă, "atât pentru mine, cât şi pentru PDL", plecarea sa din acest partid, şi spune că are toate calităţile pentru a-şi continua cariera politică. "Pentru mine, cu părere de rău, se încheie un proiect. Am competenţa, determinarea şi voinţa de a începe un altul", spune fostul pedelist.

În final, Filip le mulţumeşte foştilor colegi pentru colaborare, le urează succes, dar le şi aminteşte, printr-un post-scriptum, că experienţa şi competenţa sa administrativă au fost recunoscute de site-ul World Mayor, adică "Primarul Lumii", care în 2006 l-a desemnat finalist printre primarii lumii, fiind singurul edil român de pe această listă, dar şi de Urban Institute Washington DC, un institut de cercetare în politică şi administraţie locală, unde Filip este co-autor la două studii de cercetare.

Luni seară, Petru Filip şi-a anunţat oficial demisia din PD-L şi înscrierea în PSD, după ce toată ziua presa naţională a vehiculat că senatorul pleacă din partid cel mai probabil către PNL.