Presiuni politice

Senatorul Petru Filip şi-a explicat sâmbătă absenţa de la întâlnirea cu grupul de parlamentari din judeţele Bihor, Sălaj şi Hajdu Bihar (Ungaria) şi preşedinţii Consiliilor Judeţene Bihor şi Sălaj, de la Suplacu de Barcău. Aceştia au semnat joi o declaraţie comună prin care solicită guvernelor de la Bucureşti şi de la Budapesta să accelereze lucrările la Autostrada Transilvania pe tronsonul 3 C, ce parcurge judeţele Bihor şi Sălaj, respectiv la Autostrada M3 pe distanţa dintre Debreţin şi Borş.

În conferinţa de presă de sâmbătă, Petru Filip a precizat că a fost şi el invitat la eveniment, dar nu a putut să-l onoreze, deoarece de joi până vineri a fost prezent la întâlnirea Asociaţiei Municipiilor din România.

El a afirmat că lucrările la autostradă sunt o prioritate, mai ales că "este un subiect important pentru dezvoltarea Transilvaniei". "Evident că pentru Bihor şi pentru celelalte judeţe, finalizarea acestei autostrăzi este un lucru absolut important şi sunt convins că atât eu cât şi ceilalţi colegi parlamentari vom face demersuri pentru aceasta", a declarat senatorul, precizând că aceste demersuri ar însemna, practic "presiuni politice, altceva nu poţi".

Bun, da' rău

autostrada.jpgFilip a spus însă că demersurile legate de finanţarea şi finalizarea lucrărilor la autostradă vor fi "foarte dificile", deoarece o "mare problemă" este contractul abuziv încheiat în 2003 de Guvernul Năstase cu firma Bechtel, care execută lucrările la autostradă. "Marea problemă a acestui contract cu Bechtel, de care s-a vorbit atâta vreme, şi care s-a făcut printr-o ordonanţă de Guvern care s-a transformat într-o lege, are un caracter cu totul atipic. Părerea mea este că Guvernul de la vremea respectivă, PSD, mânat de dorinţa de a face cu orice preţ această investiţie, a încălcat foarte mult din ceea ce înseamnă această lege şi cheltuirea banilor publici", a punctat Filip.

Senatorul a explicat că, deşi construcţia autostrăzii e un lucru bun pentru români, prin contract statul "este în situaţia ingrată" de nu putea să facă aproape nicio modificare. "În primul rând nu s-au respectat legile europene vizavi de achiziţiile publice, prin încredinţarea directă unui executant care nu aduce finanţare. Finanţarea atostrăzii e făcută de Guvern din bugetul propriu", a zis pedelistul.

Contract abuziv

Vicepreşedintele Senatului a spus că acest contract este vădit împotriva statului şi prin penalizările foarte mari pe care trebuie să le plătească în caz de nerespectare, iar în ce priveşte o eventuală reziliere, penalizările ar însemna costuri mari, ce nu pot fi estimate. "Majoritatea clauzelor sunt în defavoarea României. Sunt foarte multe în care se dă mână liberă antreprenorului şi vor ridica mari probleme de finanţare a lucrărilor în aceste condiţii şi la aceste costuri. Sumele sunt foarte mari şi vor angrena bugetul propriu al Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi. Vom fi puşi în situaţia să forţăm să cheltuim în condiţii total dezavantajoase banii României", a zis politicianul.

Filip a subliniat că va face front comun cu parlamentarii bihoreni pentru ca lucrările la autostradă să continue, menţionând că este de acţionat pe două fronturi: finalizarea tronsonului Borş-Cluj, care este absolut necesar pentru dezvoltarea economică a acestei zone, dar şi identificarea unor soluţii prin care contractul cu Bechtel să fie analizat juridic în amănunt, pentru "reaşezarea contractului".

Să cercetaţi!

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a studiat mai devreme acest contract, Filip a spus că nu i-a intrat în atribuiţii, "la fel cum nu au fost atribuţiile domnului senator Cornel Popa sau Ioan Mang", în schimb, a spus că "s-ar putea ca politic să acuz Gvernul Năstase de incapacitatea de a gestiona acest contract, de a-l fi făcut prost, în defavoarea statului român", iar apoi, organele competente să cerceteze circumstanţele în care s-a încheiat acesta.

"Este o piatră de moară legată de picioarele tuturor guvernelor care vor veni, indiferent de cine va fi la putere. Statul plăteşte către Bechtel inclusiv nemunca. Prin faptul că nu se lucrează, statul plăteşte", a zis senatorul bihorean.

Totodată el şi-a exprimat şi neîncrederea vizavi de afirmaţiile preşedintelui PSD Bihor care a declarat că viitoarea Guvernare PSD va construi autostrada. "Daţi-mi voie să nu cred ce spune domnul Mang. Guvernul PSD să-şi rezolve problema pe care a creat-o României", a conchis Filip.