După demisia subită a ministrului Vasile Blaga, Traian Igaş, şeful grupului senatorial PDL, a fost anunţat drept succesor la şefia Ministerului de Interne, dar lista propunerilor a fost mai largă, pe ea aflându-se şi parlamentarul bihorean Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului.

Presa centrală scrie că anunţarea lui Igaş a avut loc cu întârziere datorită faptului că pe de o parte unii lideri PDL încă mai sperau să-l întoarcă din drum pe Vasile Blaga, iar pe de cealaltă parte pentru că o grupare din PDL a vrut să-l impună pe Petru Filip în această funcţie.

Contactat de BIHOREANUL, fostul lider al PDL Bihor susţine însă că în şedinţa de Birou Permanent, care s-a desfăşurat luni dimineaţă, numele său nu a fost vehiculat explicit. "Lista de pe care s-a ales noul ministru noi nu am discutat-o în BPN. Probabil că s-au purtat discuţii, dar în Birou nu s-a făcut niciun fel de referire la aceasta. Iar discuţiile din culise nu le ştiu", a declarat vicepreşedintele Senatului.

Petru Filip nu ştie dacă ar fi acceptat să ia locul bihoreanului Vasile Blaga la şefia MAI. "Mi-e greu să spun în acest moment. Probabil că ar fi trebuit să mă gândesc foarte serios, ţinând cont că e un minister greu, cu multe provocări şi multe probleme, atât pe partea de interne, cât şi pe partea de administraţie publică".

Parlamentarul a spus că nu s-a gândit niciodată că Blaga îşi va da demisia şi că a aflat doar luni dimineaţă despre aceasta. "Sigur, lucrurile care se petrec peste noapte creează o emoţie suplimentară. Sper că domnul Igaş se va descurca, pentru că este o funcţie grea", a spus Filip.

Întrebat dacă era necesar ca Blaga să renunţe la funcţie şi dacă crede că acesta ar fi fost forţat de preşedintele Traian Băsescu, Filip a spus că e greu să comenteze pe această temă, deoarece nu a avut o discuţie cu fostul ministru şi nu cunoaşte care sunt motivele ce l-au determinat să demisioneze.

"Probabil că a avut argumente importante pe care le-a luat în considerare. Nu am avut o discuţie cu dumnealui. Mi-e greu să spun care sunt elementele acestei demisii, pentru că e o decizie deloc uşoară. Domnul Blaga e o personalitate politică marcantă a României şi bănuiesc că ţine cont de multe aspecte, politice, administrative", a spus Filip.

Vasile Blaga şi-a dat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor luni dimineaţă, ca efect al protestului ilegal al poliţiştilor din faţa Palatului Cotroceni, din cauza căruia preşedintele Băsescu şi premierul Boc au renunţat la dispozitivele Poliţiei Române pentru deplasările cu coloana oficială.