Întrebat despre situaţia profesorilor nemulţumiţi de tăierea lefurilor, vicepreşedintele Senatului a afirmat luni, la Oradea, că nu a întâmpinat probleme în rândul cadrelor didactice la şcoala unde a participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar şi a opinat că liderii sindicali sunt prea agresivi în mesajul lor şi că manipulează.

În acest context, Filip a vorbit şi despre episodul de duminică, de la Ţebea, când preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi parlamentari ai PDL au fost huiduiţi la ieşirea din cimitirul unde a avut loc omagierea lui Avram Iancu.

"Am fost acolo. În primul rând, au fost numai două persoane care au huiduit, dar lor li s-au luat interviuri. Vreau să vă spun că unul dintre cei care au fost intervievaţi era bihorean, care după aceea a venit la cortul PDL-ului, a mâncat, a băut, şi-a făcut poze cu Roberta Anastase şi mi-a dat două probleme de rezolvat", a declarat Petru Filip, precizând că a fost vorba de un om simplu, mai în vârstă.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, senatorul a vorbit şi despre descentralizarea spitalelor, subliniind importanţa faptului ca Guvernul să plătească arieratele acestora până la 30 iunie, pentru că nu este corect să împovăreze administraţiile locale. Referitor la descentralizarea în învăţământ, parlamentarul a asigurat că noua lege a educaţiei va ieşi până la finele acestui an, ea fiind, în prezent, analizată de comisia de specialitate a Senatului.

Filip a mai punctat şi alte aspecte, precum faptul că aproape 75% din administraţiile locale sunt în incapacitatea de a-şi acoperi cheltuielile cu salariile din venitul propriu, afirmând că şi în Bihor există asemenea cazuri, mai ales în ce priveşte localităţile devenite oraşe, de exemplu Nucet.

El a mai făcut aprecieri şi pe marginea moţiunii de cenzură care urmează să fie dezbătută în luna octombrie, considerând că aceasta "are şanse foarte mici să treacă" deoarece nici PSD şi nici PNL nu şi-ar asuma guvernarea în această perioadă de criză.