Senatorul Petru Filip şi deputatul Ştefan Seremi susţin varianta de reorganizare propusă de UDMR, şi care prevede ca Oradea să fie centrul viitoarei regiuni Crişana, alcătuită din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Practic, atât Filip cât şi Seremi contravin, prin poziţia lor, politicii oficiale a PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Seremi: Ce vrea Băsescu nu e benefic

Preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, a declarat pentru BIHOREANUL că reîmpărţirea României propusă de preşedintele Traian Băsescu în 8 judeţe nu este "benefică" şi spune că ar susţine păstrarea a 12 judeţe, faţă de cele 16 regiuni propuse de UDMR.

De asemenea, Seremi crede că PDL va ajunge la un consens cu UDMR, care să "mulţumească pe toată lumea".

"Din punctul de vedere al Bihorului, regionalizarea pe 8 zone nu este un lucru benefic. Ca patriot local, cred că dacă vor fi 12 judeţe va fi mult mai bine pentru toată lumea. Nu cred că se poate spune că proiectul de împărţire bazat pe 12 judeţe este varianta UDMR-ului, pentru că varianta iniţială a fiecăruia a fost alta. Eu sunt convins că, în cele din urmă, se va ajunge la un consens, astfel încât toată lumea să fie mulţumită", a declarat liderul PDL Bihor.

Filip: Românii au avut dreptate să se inflameze

Senatorul Petru Filip susţine, la rându-i, că ideea regionalizării este una bună, pentru că "s-a aplicat în multe ţări şi nu am inventat-o noi", dar înclină spre o reorganizare pe regiuni mai mici. Filip atrage atenţia, totodată, că PDL sau Guvernul nu au întocmit nici un proiect scris.

"Despre proiectul reorganizării, pentru că nu este încă scris, se fac discuţii pornind de la principiile care ar trebui aplicate. Chiar dacă deocamdată discutăm despre formă şi nu despre atribuţii, cred că inflamarea societăţii s-a produs pe bună dreptate, deoarece societatea românească nu era pregătită pentru o astfel de lege", a declarat Filip pentru BIHOREANUL.

În ce priveşte reorganizarea, senatorul consideră că judeţele trebuie păstrate şi organizate în 12 regiuni. "Când vine vorba despre reorganizare, pe plan local suntem egoişti. Prezenţa bihorenilor într-o regiune cu Sălajul şi Satu Mare ar fi în avantajul Bihorului pentru că se va reconstrui, într-o mare măsură, regiunea Crişana. Pe legislaţia actuală eu voi susţine în Senat această variantă, dar doar în condiţiile în care rămân cele două paliere administrative, regiunea şi judeţul", a declarat fostul primar al Oradiei.

Petru Filip a refuzat să se pronunţe asupra unui eventual Ţinut Secuiesc. "Prefer să fac abstracţie de varianta UDMR şi să vorbesc despre împărţirea pe 12 judeţe ca despre varianta mea".