Aproximativ 50 de membri şi activişti de partid s-au strâns duminică seară la sediul PDL Bihor din Parcul Traian pentru a fi împreună la publicarea primelor rezultate exit poll în cazul alegerilor de duminică.

Când au aflat că Traian Băsescu e pe primul loc, pedeliştii au sărit în sus de bucurie, după care în sală s-a instalat liniştea. La un moment dat, doar secretara de la sediul partidului, "doamna Doina", a strigat în şoaptă: "Băsescu, Băsescu", dar nimeni din sală nu i-a ţinut isonul, toţi fiind ochi şi urechi la discursul peşedintelui.

Într-o scurtă conferinţă de presă susţinută la câteva minute după publicarea primelor rezultate, preşedintele PDL Bihor, Petru Filip, s-a arătat mulţumit nu atât de scorul obţinut, cât de prezenţa la vot. "După primele evaluări, rezultatul nu mă surprinde, în sensul în care mă aşteptam la un scor strâns, mai ales că a fost vorba de candidatura a trei personalităţi cu multă experienţă politică şi ţinând cont şi de miza referendumului care a strâns la vot mulţi români. Fără să fiu lipsit de modestie, mă aşteptam ca Traian Băsescu să intre în turul doi. Sigur, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu diferenţa între locul întâi şi doi, funcţie de numărarea voturilor de pe fiecare proces verbal", a spus Petru Filip.

Acesta a spus că alegerea preşedintelui şi referendumul pentru Parlamentul unicameral "au creat o stare de emulaţie şi energii pe care românii nu le-au mai avut de mult" şi că prezenţa ridicată la vot "este un câştig pentru clasa politică românească" şi pentru modernizarea ei. "Mă bucur că Transilvania, din punct de vedere al procentelor previzionate, va ocupa primul loc între celelalte zone ale ţării ca prezenţa la vot, ceea ce denotă o orientare de dreapta", a mai spus Filip.

Întrebat de ziarişti dacă prevede o alianţă între PNL şi PDL, preşedintele PDL Bihor a spus că negocierile cu PNL ar avea loc pe două paliere: central şi local. Filip a spus că, după al doilea tur de scrutin, crede că Guvernul va fi format fie din PDL şi PNL, fie din PDL, PNL şi UDMR.

În ceea ce priveşte modul în care va rezolva problema cu liberalii din administraţia locală, având în vedere că în ultima perioadă s-au contrat mereu, preşedintele PDL Bihor a spus că partidul pe care îl reprezintă e dispus la concesii.

"Ca în orice alianţă politică, trebuie să găseşti lucrurile care te apropie, nu cele care te despart. O lungă perioadă de timp, la nivel local, PDL a fost în opoziţie, evident că am făcut opoziţie constructivă", a mai spus Filip.