Se crapă de ziuă în Salonta, iar Nelu se porneşte la pescuit. În drum, dă peste un turc rătăcit prin zonă, care vrea să ajungă la fiul său, în Germania. Îl ia acasă pe fugar, chit că nevastă-sa, Florica, nu e deloc încântată.

Între cei doi bărbaţi se naşte, totuşi, o prietenie fără cuvinte, aşa că românul promite să-l treacă graniţa. "Morgen", adică mâine...

Fimul scris şi regizat de Marian Crişan a primit patru distincţii la Festivalul de la Locarno, iar premiera naţională urmează să aibă loc în toamnă la Salonta, locul în care a fost şi realizat.

Motor!

Anul trecut, în noiembrie, Salonta devenea platou de filmare pentru primul lungmetraj al lui Marian Crişan, care în 2008 câştigase Palme d'Or, cu scurtmetrajul "Megatron".

Salontanul a regizat, acum, "Morgen", un film inspirat dintr-o ştire despre emigranţi prinşi într-un canal de irigaţii la Borş, pe timp de iarnă. "Am empatizat cu acei necunoscuţi de pe câmpul îngheţat despre care am citit. Aşa am început scenariul", povesteşte Crişan, care a reuşit o poveste plină de umor, dar şi de dramatism.

Nelu, interpretat de actorul clujean Andras Hathazi, munceşte ca paznic într-un supermarket, iar pentru el toate zilele sunt la fel. Într-o dimineaţă, aflându-se la pescuit, se întâlneşte cu Behran, un turc care încerca să fugă în Germania la familia sa, interpretat de Yilmaz Yalcin, un actor din Istanbul. De aici începe totul...

Distribuţie orădeană

După ce îl găzduieşte pe fugar, Nelu se hotărăşte să-l ajute să treacă graniţa, impresionat de povestea acestuia. Rolul nevestei sale, Florica, este interpretat de Elvira Platon Rîmbu, actriţă la teatrul orădean. "A fost ceva nou pentru mine. A trebuit să vorbesc în dialectul zonei, eu, care sunt moldoveancă...", spune actriţa.

Filmările, care nu au durat mai mult de o lună, s-au desfăşurat în Salonta şi împrejurimi, ceea ce a dat un plus de autenticitate. În peliculă joacă şi alţi actori orădeni de la Teatrul de Stat, printre care şi Răzvan Vicoveanu în rolul unui poliţist de frontieră, dar şi amatori aleşi chiar dintre localnici.

09 morgen.jpg"Vocea" umanităţii

"Morgen" a avut un succes imens încă de la premiera mondială, fiind surpriza Festivalului de la Locarno, unde şi-a adjudecat patru trofee, printre care şi Premiul Special al Juriului, echivalent cu al doilea cel mai bun film din concurs. "Când fac film nu ţintesc premiile. Dar premiile se întâmplă să vină...", spune Marian Crişan.

Filmul a fost elogiat de critici care apreciază temele abordate: absurditatea graniţelor şi umanitatea în cea mai simplă formă. Criticul Jay Weissberg, de la revista Variety, crede că Marian Crişan este "o voce specială a filmului românesc", iar "aşteptările pe care câştigătorul Palme d'Or le-a creat sunt pe deplin confirmate".

Lungmetrajul urmează să fie distribuit în Franţa şi Elveţia, iar în România va putea fi vizionat în cinematografe, dar şi în oraşele fără săli de cinema, pentru că va fi purtat, ca pe vremuri, cu caravana. Primii, însă, care îl vor vedea în ţară vor fi, în octombrie, vecinii regizorului din Salonta. Acolo unde a început totul...


13 marian crisan.jpgULTIMUL NUME
Elogii pentru regizor

Marian Crişan a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, iar în 2008 a obţinut premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes pentru scurtmetrajul "Megatron". Primul lungmetraj, "Morgen", i-a adus anul acesta la Locarno, în Elveţia, Premiul Special al Juriului, Premiul Juriului Ecumenic, un premiu al juriului tânăr, plus distincţia Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Salontanul s-a afirmat şi în industria muzicală după ce a regizat videoclipuri pentru Puya, Ombladon şi Paraziţii. "Am văzut Indiana Jones pe la 12-13 ani şi am rămas impresionat. Am aflat apoi că la un film lucrează mai mulţi oameni şi că ultimul pe generic e regizorul. Îmi plăcea să cred că voi ajunge şi eu într-o zi să fiu ultimul pe generic...".

Detalii despre scenariu şi echipa de actori, trailerul precum şi filmuleţe teaser pot fi văzute pe site-ul oficial al filmului, www.morgen.ro