Camerele de supraveghere instalate de Consiliul Județean Bihor în diferite locuri din județ pentru a identifica persoanele care aruncă gunoaie în zone neamenajate în acest scop își fac banii.

De la începutul anului și până la jumătatea lunii martie, cu ajutorul lor, au fost depistați noi contravenienți, care au fost „arși” cu amenzi de 185.000 lei.

9 amendați

Potrivit unei informări a administrației județene, în baza imaginilor surprinse de camere lucrătorii Inspectoratului Județean de Poliție au identificat persoane care au aruncat gunoaie atât pe marginea unor drumuri județene, cât și în albia Crișului Repede, în comuna Șuncuiuș.

„Pe drumurile județene au fost aplicate în luna ianuarie două sancțiuni în valoare de 20.000 lei, iar în luna februarie trei sancțiuni în valoare de 90.000 lei. În luna martie, până în prezent, au fost identificate patru persoane care au aruncat deșeuri în albia Crișului Repede, acestea primind sancțiuni în valoare totală de 75.000 lei”, a informat CJ Bihor printr-un comunicat de presă dat publicității miercuri.

Administrația județeană a transmis și imagini înregistrate de aceste camere, o filmare arătând cum localnici de etnie romă din Șuncuiuș aruncă gunoaie în Criș, iar o alta pe șoferul și pasagerul unei autoutilitare debarasându-se de câțiva saci de deșeuri pe marginea unei șosele.

37 de camere în județ

CJ Bihor a achiziționat la începutul anului 2021 patru camere de supraveghere performante pentru monitorizarea drumurilor județene, care permit identificarea persoanelor și a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile, controalele având caracter permanent, iar dispozitivele fiind amplasate aleatoriu, în parcări, pe drumurile județene.

Camerele mobile de pe șoselele județene sunt instalate fie la sesizarea autorităților locale, fie în urma observațiilor agenților de poliție din teren, iar în acest mod se dorește descurajarea persoanelor care depozitează ilegal deșeuri și, implicit, menținerea curățeniei în județul Bihor.

Totodată, sunt monitorizate și parcările de pe drumurile naționale din Bihor, fiind montate nouă camere de supraveghere video în cinci parcări unde se aruncă cel mai frecvent deșeuri. În același timp, sunt montate și 22 de camere video fixe în Defilul Crișului Repede.

Acțiunile de identificare și sancționare a persoanelor care aruncă deșeuri în zone nedestinate colectării lor, fraudulos, sunt posibile datorită unor parteneriate încheiate de CJ Bihor cu Prefectura, Inspectoratul de Poliție Județean, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect și cu primării din județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!