Filmele americane, 12 la număr, domină şi această ediţie a Oscarurilor. Cele mai importante sunt "Up", "O poveste de Crăciun", "Stă să plouă cu chiftele", "Epoca de gheaţă 3: Apariţia dinozaurilor", "Monştri contra extratereştri", "Coraline" şi "The Fantastic Mr. Fox".

Europa are în această competiţie cinci pelicule: "Panique au village" (Belgia/Franţa/Luxemburg), "The Dolphin" (Italia), "El lince perdido" (Spania, produs de Antonio Banderas), "Planet 51" (Spania/Marea Britanie) şi "Brendan and the Secret of Kells" (Franţa/Belgia/Irlanda).

Cel mai nou film semnat de maestrul japonez Hayao Miyazaki, "Ponyo on the Cliff", este un candidat serios, Asia fiind reprezentată, în plus, şi de "Astro boy".

Australia se prezintă cu "Mary & Max", un film ale cărui personaje sunt mulaje din plastilină şi care a fost proiectat în deschiderea celei mai recente ediţii a Festivalului Sundance. Filmul a câştigat, împreună cu "Coraline", premiul întâi la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy.

Din cele 20 de lungmetraje candidate, doar cinci vor fi incluse pe lista finală a nominalizărilor la premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie.

Nominalizările vor fi anunţate pe 2 februarie, iar gala premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles.