Distins de patru ori

Premiul Special al Juriului acordat sâmbătă seară lui Marian Crişan este, după Leopardul de Aur, al doilea ca importanţă al festivalului internaţional de film de la Locarno şi a constat în 30.000 de franci elveţieni, care vor fi împărţiţi între regizor şi producător.

Morgen a primit, de asemenea, şi Premiul Juriului Ecumenic, în valoare de 20.000 franci elveţieni, oferit de Biserica Reformată şi Biserica Catolică din Elveţia, bani care trebuie folosiţi pentru distribuirea filmului în aceeaşi ţară.

Cea de-a treia distincţie este Premiul Don Quijote, al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film (IFFS), iar cea de-a patra reprezintă Premiul III din partea Juriului Junior, în valoare de 2.000 de franci elveţieni.

Performanţa salontanului este cu atât mai notabilă cu cât printre cei care l-au "judecat" se numără oameni cu prestigiu din domeniu, precum cineastul singaporez Eric Khoo, actriţa iraniană Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, cineastul elveţian Lionel Baier sau cineastul american Joshua Safdie.

Film bihorean

Morgen e o coproducţie România - Franţa - Ungaria şi prezintă povestea unui pescar amator care descoperă într-o zi un emigrant de origine kurdă care vroia să treacă graniţa. Acesta din urmă îi oferă bani pentru a-l ajuta să ajungă dincolo, iar pescarul Nelu îi acceptă fără a înţelege de ce îi sunt oferiţi.

Pelicula a fost turnată în totalitate în Salonta, în toamna anului trecut, printre personaje numărându-se şi actriţa orădeană Elvira Rîmbu, de la Teatrul de Stat.

Marian Crişan declara înaintea plecării spre Locarno că Morgen este pentru el "ca o sărbătoare", pentru că aştepta primul lungmetraj de 10 ani. "Le urez răbdare şi noroc studenţilor care termină la Film. E o treabă destul de complicată să faci film de cinema. Şi nu neapărat în Romania", a spus salontanul.

Născut în 8 septembrie 1976, Marian Crişan a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1999, iar în 2006 a luat cu "Megatron" premiul Palme d'Or de la Cannes, pentru scurtmetraj.

Anul acesta, la Locarno, o altă performanţă a românilor a fost considerat şi lungmetrajul lui Eran Riklis, coproducţie în care e implicată şi compania românească Libra Film, ce a luat Premiul Publicului UBS. La fel, distincţia pentru cea mai bună actriţă a fost primită de Ana Ularu, din partea criticii elveţiene, având un palmares remarcabil.