Să readucem dialogul în cetate! Aşa descrie filozoful Mihai Maci proiectul inedit pe care, la provocarea primarului Ilie Bolojan, l-a acceptat.

Universitarul va susţine în această săptămână, în Sala Mare a clădirii municipalităţii, prima dezbatere dintr-o serie largă pe diverse probleme ale societăţii, invitându-i să participe pe toţi orădenii care au ceva de spus despre viaţa urbei şi a ţării.

La cererea primarului

15 Mihai Maci.jpgLectorul universitar Mihai Maci (foto) este cunoscut datorită mai multor analize publicate de-a lungul timpului în presa centrală şi în revistele de cultură. Una anume - "Cum produce şcoala tâmpiţi" -, apărută în luna februarie a acestui an pe contributors.ro, a făcut vâlvă mai mult decât se aştepta. Materialul pune în discuţie ambiţia sistemului de a crea un om "supradezvoltat" şi "multilateral dezvoltat", de a-i furniza diplome, dar nu şi cunoştinţe, manualele incoerente şi profesorii prost plătiţi, adunând de atunci peste 90.000 de citiri pe internet şi aproape 1.000 de comentarii. "Textul acela l-am scris ca reacţii la situaţii aberante", spune profesorul, tată al unei fetiţe de clasa a VI-a, ea însăşi prizonieră a sistemului.

În această săptămână, Maci va "ieşi" însă din mediul virtual cu un proiect inedit. "L-am întâlnit absolut întâmplător pe domnul primar, care mi-a făcut o propunere. Mi-a spus: «Domnule, văd că scrii în presa centrală. De ce nu vrei să faci ceva şi pe plan local?». Mi-a propus să-mi prezint textele sub forma unor conferinţe, la Primărie, sala fiindu-mi pusă la dispoziţie gratuit", povesteşte Mihai Maci. Onorat de propunere, a acceptat-o.

Discuţii despre marginali

Unul dintre scopurile conferinţelor lui Mihai Maci va fi dezbaterea şi înţelegerea unor probleme de interes general din societate. Bineînţeles, după ce acestea sunt expuse, cu argumentaţie filozofică, de amfitrionul întâlnirilor. "Faptul că un grup de oameni se întâlneşte cu o anumită periodicitate şi meditează asupra unor lucruri care ţin de viaţa noastră comună cred că reprezintă respiraţia bună a oraşului. La astfel de conferinţe ar trebui să vorbească oameni din toate mediile", crede profesorul.

Primul dialog va avea loc marţi, 5 noiembrie, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei, accesul fiind liber. Tema aleasă este "Cine sunt marginalii lumii moderne?". "Este un text care vizează un public mai larg, destinat oricui e disponibil să-l asculte. Este o problemă comună, ce ne poate privi pe toţi, şi pe marginea căreia ne putem interoga împreună. În fond, asta este miza acestor conferinţe, aceea de a readuce în inima cetăţii dialogul şi dezbaterea", spune universitarul, care nu vrea, însă, să dezvăluie mai multe detalii despre textul pe care-l va prezenta spre dezbatere.

Ca la picnic

După expunerea temei, Maci îi va invita pe cei prezenţi să intre în dialog şi să-şi argumenteze părerile. "Eu aş vrea de fiecare dată să abordez un subiect de reflecţie. Conferinţele sunt un prilej de a ne pune la un loc, ca la un picnic, experienţa pe care o avem asupra vieţii comune", zice lectorul. Pe viitor, luând în considerare şi sugestiile convivilor, Maci pregăteşte şi alte teme de interes, precum efectul globalizării în viaţa cotidiană, educaţia în România şi altele. "Sunt convins că ideile cele mai bune îmi vor veni în urma discuţiilor pe care le vom avea", spune el cu optimism.

Din perspectiva profesorului, seria de conferinţe vizează în primul rând recuperarea dialogului ca formă de relaţionare. "Mi se pare că ne închidem din ce în ce mai mult în individualism, devenim tot mai singuratici, mai apatici, mai captivi problemelor noastre. Interferăm tot mai puţin şi tot mai formal unii cu alţii", constată Maci, invitând orice concetăţean dispus să intre în dialog, începând chiar de marţea aceasta.