Muzeul Iosif Vulcan găzduiește miercurea aceasta, de la ora 17, o întâlnire cu filosoful Vasile Muscă, profesor la Universitatea clujeană Babeş-Bolyai, care va susține o conferință cu titlul „Titu Maiorescu: criticism și critică”. Evenimentul are loc în contextul în care la mijlocul acestei luni, pe 15 februarie, s-au împlinit 180 de ani de la nașterea marelui critic, om de cultură și politician român.

Potrivit organizatorilor, la conferinţă se va discuta și despre relația care a existat, mai ales în calitate de membri ai Academiei Române, între Titu Maiorescu și directorul primei serii a revistei Familia, Iosif Vulcan.

Titu Liviu Maiorescu a fost un avocat, critic literar, eseist, estet, filosof, pedagog, politician și scriitor român mason, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX.

Maiorescu este şi autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.