Universitatea din Oradea a tras linie după admiterea de vară şi a constatat că abia 41% din locurile de la studii de licenţă au fost ocupate de viitorii studenţi.
Potrivit unei informări lapidare transmise de Universitate, în această vară cele 15 facultăţi au scos la concurs, la studii de licenţă, 6.152 locuri, pe care s-au înscris iniţial 3.976 candidaţi. Din aceştia, însă, doar 2.540 şi-au şi confirmat locurile prin plata taxei de înmatriculare, aşa că vor deveni studenţi din toamnă, 1.403 pe locuri bugetate şi 1.137 pe locuri cu plata taxei de şcolarizare. Ca urmare, comparativ cu admiterea din iulie 2013, Universitatea din Oradea va avea cu 170 studenţi mai puţin.
La niciuna din cele 15 facultăţi nu au fost ocupate toate locurile scoase la concurs şi, mai mult, 11 facultăţi nu au studenţi nici măcar pentru jumătate din locuri. Asta înseamnă că, la admiterea din toamnă, Universitatea va scoate la concurs, la studii de licenţă, 3.620 de locuri, din care 205 bugetate.
Singurele facultăţi care şi-au ocupat aproape toate locurile sunt cea de Medicină şi Farmacie, unde au mai rămas locuri disponibile doar pentru studenţii străini, şi cea de Drept (cu 48 de locuri rămase libere din 190).
Alte facultăţi abia au adunat studenţi pentru a forma doar câteva grupe. De exemplu, la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, din cei 40 de candidaţi înscrişi, doar 35 şi-au şi confirmat locurile, în timp ce facultatea a avut 270 de locuri disponibile.
Criza de studenţi se manifestă şi la Facultatea de Protecţia Mediului, unde din cele 840 de locuri au fost ocupate doar 196. Două din specializările acestei facultăţi, cea de Exploatări forestiere şi cea de Ingineria şi prelucrarea lemnului, au fiecare doar câte 5 studenţi înscrişi.
Recordul negativ îl deţin, totuşi, alte două specializări - Sculptură (Facultatea de Arte) şi Turism Cultural (Facultatea de Istorie), unde din toamnă ar putea să înveţe doar câte un student! Or, regulamentul Universităţii spune că, dacă nu sunt minim 15 studenţi, grupele nu se înfiinţează, astfel că tinerii fie vor opta pentru o altă specializare, fie vor renunţa la statutul de student.
Nici la Facultatea de Ştiinţe Economice, una care în anii trecuţi era printre cele mai căutate, situaţia nu este foarte roz: s-au înscris numai 325 de studenţi pe 970 de locuri disponibile, şi doar 267 şi-au şi confirmat locurile. Doar un sfert din totalul locurilor a fost ocupat şi la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură: 57 studenţi pe 235 locuri. Nici de Teologie Ortodoxă tinerii nu mai sunt prea interesaţi: pe cele 85 locuri sunt doar 28 studenţi.
La nivelul studiilor de masterat situaţia este relativ similară: pe cele 3.471 locuri scoase la concurs şi-au confirmat locurile 1.107 candidaţi. Astfel, pentru toamnă, Universitatea a rămas cu 37 locuri bugetate şi alte 1.645 cu taxă. "Totodată, în sesiunea din toamnă, UO va scoate la concurs şi locuri pentru studii universitare de doctorat (15 locuri fără taxă, 2 locuri pentru românii din afara ţării şi 50 locuri cu taxă)", se arată în informarea Universităţii.
Admiterea de toamnă va debuta pe 8 septembrie 2014.