Universitatea din Oradea a transmis, miercuri, rezultatele finale ale admiterii de vară, sesiune care s-a încheiat pe 1 august. Comunicarea acestor rezultate s-a făcut însă într-un mod stângaci, Universitatea transmiţând informaţii eronate şi incomplete.

Comunicare rectificată

Potrivit comunicatului, au confirmat că vor fi boboci în anul I, la studii de licenţă, 2.733 de candidaţi, din care 1.382 vor învăţa la buget. Numărul viitorilor studenţi este aproape jumătate din totalul celor care se înscriseseră, 4.288 candidaţi.

La studii de masterat, comunicatul iniţial al Universităţii arăta că sunt 1.054 de candidaţi confirmaţi, din care 644 vor studia la buget. Întrucât numărul confirmaţilor îl depăşea pe cel al înscrişilor, BIHOREANUL a solicitat lămuriri biroului de presă. După o oră, Universitatea a transmis un nou comunicat, în care se arată că a transmis informaţii incorecte şi, de fapt, numărul masteranzilor este de 934.

"Observând aceste cifre, se poate constata o creştere cu peste 300 a numărului de candidaţi confirmaţi la studiile universitare de licenţă faţă de anul 2016, dar şi o scădere cu peste 150 a numărului de candidaţi confirmaţi la studii de master", se mai arată în comunicatul Universităţii.

Ce nu mai precizează comunicatul este, însă, că rata de promovare crescută de la Bacalaureat (69% faţă de 58% în 2016) nu s-a regăsit în numărul studenţilor. Mai precis, deşi anul acesta în Bihor au promovat Bacalaureatul cu peste 500 de tineri mai mulţi decât anul trecut, aşadar bazinul de posibili candidaţi s-a mărit, creşterea nu se vede în rândul bobocilor de facultate.

În schimb, Universitatea a arătat că numărul bobocilor ar putea totuşi să mai crească în săptămâna următoare, când vor confirma candidaţii din categoria români de pretutindeni şi candidaţii străini care vor urma studiile pe cont propriu valutar.

Specializări... extreme

Totodată, Universitatea din Oradea a comunicat selectiv informaţiile privind numărul de înscrişi la fiecare specializare în parte, precizând că informaţiile complete şi finale se regăsesc pe site-urile facultăţilor. În realitate, însă, o simplă verificare făcută de BIHOREANUL arată că mai multe facultăţi – Arte, Drept, Istorie, Litere şi Teologie – nu au aceste informaţii pe site.

"Din analizele făcute de Comisia Centrală de Admitere rezultă faptul că unele domenii de licenţă, cum ar fi Comunicare şi relaţii publice, Arhitectură, Ştiinţe exacte, Inginerie managerială au înregistrat o creştere a cererii faţă de admiterea din anul 2016. De asemenea, după sesiunea din iulie de anul acesta, comparativ cu anul 2016, cea mai scăzută cerere s-a înregistrat la domeniile de licenţă Muzică şi Teologie", se arată în comunicat.

În schimb, nu se precizează nici câţi admişi sunt în acest an la respectivele specializări, nici câţi au fost anul trecut. Verificarea făcută de BIHOREANUL arată că, de pildă, specializarea Comunicare şi relaţii publice are doar cu 11 studenţi mai mult decât anul trecut: 13 admişi acum, faţă de doar 2 (!) în vara lui 2016. Arhitectura, care anul trecut era printre cele mai puţin căutate specializări şi a avut doar 9 candidaţi, are acum o creştere similară, de 11 studenţi, având 20 de candidaţi admişi.

Fără trecere

Cât despre specializările neatractive, numărul candidaţilor înscrişi este elocvent pentru dezinteresul tinerilor: de exemplu, la Teologie, pe 60 de locuri s-au înscris 21 de studenţi! Alte specializări sunt şi mai nepopulare: la Tehnologia tricotajelor s-au înscris doar 2 candidaţi, la Ingineria sistemelor de energii regenerabile 3, iar la Exploatări forestiere doar 12.

În final, comunicatul anunţă că "Universitatea din Oradea va continua acţiunile de promovare a admiterii pentru sesiunea din septembrie 2017", pe site-ul propriu şi pe pagina de Facebook.

În schimb, Universitatea nu a transmis nici măcar câte locuri i-au rămas libere pentru admiterea din toamnă, bugetate sau cu taxă. A doua sesiune de admitere va începe pe 4 septembrie.