Universitatea din Oradea a încheiat admiterea pentru anul universitar 2016-2017, care va începe pe 3 octombrie.

Reprezentanţii comisiei de admitere, prorectorul Ligia Burtă şi Vasile Aurel Căuş, au prezentat luni, într-o conferinţă de presă, statisticile celor două sesiuni de admitere din acest an, menţionând însă că unele date ar mai putea fi modificate în această săptămână. Cert este că numărul total al bobocilor este cel mai mic din istoria recentă a facultăţilor orădene.

Bobocii Universităţii

La studii universitare de licenţă, Universitatea are 2.846 de boboci, dintre care cei mai mulţi, 502, la Medicină şi Farmacie, 391 la Ştiinţe Socio-Umane, 307 la Ştiinţe Economice şi 280 la Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei. La Protecţia Mediului sunt 207 înscrişi, la Geografie, Turism şi Sport 198, la Inginerie Managerială şi Tehnologică 160, la Drept 159, la Ştiinţe 141, la IRISPC 127, iar la Inginerie Energetică şi Management Industrial 86.

Cei mai puţini studenţi în anul I au facultăţile de Litere - 85, Arte – 80, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură – 78, şi, în fine, Teologie, cu doar 45 de înscrişi.

Dintre domeniile de studiu, cel mai prost stau Studiile culturale, de la Facultatea de Istorie, care n-au avut niciun înscris, Ingineria forestieră (Protecţia Mediului) cu doar 2 studenţi înscrişi, şi Arhitectura, cu 10 boboci admişi. În timp ce celor doi admişi la Inginerie forestieră li va cere, cel mai probabil, să se mute la altă specializare, cu tinerii admişi la Arhitectură nu este cert ce se va întâmpla. Potrivit regulamentelor Universităţii, o grupă de studiu poate fi înfiinţată cu minim 15 studenţi.

"Arhitectura va trebui să obţină o derogare în Senat, ca să poată funcţiona. Este o specializare importantă pentru Universitate", a declarat Căuş. Senatorii se vor întruni pe 29 septembrie şi rămâne de văzut dacă vor accepta sau nu ca această specializare să funcţioneze cu un efectiv mic de studenţi.

Tendinţe

În comparaţie cu precedentul an universitar, când facultăţile orădene aveau 3.326 de boboci, în acest an numărul tinerilor din anul I a scăzut cu 14,4%. Procentul este bun, spun reprezentanţii Universităţii, dat fiind că numărul absolvenţilor de liceu care au promovat Bacalaureatul este cu 30% mai mic în acest an faţă de 2015. Faţă de 2014, numărul bobocilor este cu 10% mai mic.

O tendinţă interesantă subliniată de Căuş este că specializările inginereşti nu au atras mai mulţi studenţi decât în anii precedenţi, chiar dacă în Bihor, ca şi în ţară, există o solicitare a absolvenţilor din domenii inginereşti.

Mulţi doctoranzi

La studii de masterat, Universitatea are 1.375 de admişi, cu 60 mai puţini decât în precedentul an universitar. Cei mai mulţi masteranzi, 173 la număr, sunt la Protecţia Mediului. Clasamentul continuă cu Ştiinţe Economice (171 masteranzi), Ştiinţe Socio-Umane (145), IETI (127), Geografie, Turism şi Sport (110) şi IMT (103). La Drept sunt 97 de masteranzi, la Ştiinţe 91, la IRISPSC 84, la Litere 63, la Medicină 61. Cei mai puţini masteranzi sunt la facultăţile de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură (40), Teologie (35) şi Arte (25).

"De asemenea, avem peste o sută de doctoranzi la studii doctorale, ceea ce înseamnă că paleta de specialităţi pe care noi o oferim, cât şi adresabilitatea celor care doresc să-şi continue studiile, este mare", a declarat prorectorul Burtă.

Reprezentanţii Universităţii au mai declarat că facultăţile nu mai au locuri bugetate neocupate. Asta nu înseamnă însă că fiecare specializare şi-a ocupat toate locurile fără taxă pe care le-a avut distribuite, ci că deja specializările şi-au făcut redistribuirile. Altfel spus, locurile bugetate neocupate au fost deja "mutate" la specializări cu cerere, spre bucuria tinerilor care iniţial au fost admişi în regim cu taxă.

Luni, deschiderea festivă

Toţi bobocii Universităţii, dar nu numai, vor fi aşteptaţi pe 3 octombrie în facultăţi, la festivităţile dedicate debutului de an universitar.

Ceremonia "generală", a Universităţii, va avea loc, luni, de la ora 13, în sala de sport de pe malul Peţei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii, Adela Mucea, festivitatea va fi condusă de rectorul Constantin Bungău şi au confirmat că vor participa primarul Ilie Bolojan, respectiv reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Bihor.