Ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea s-a încheiat duminică seară cu gala de premiere a celor mai bune producţii teatrale şi cu un concert Nicu Alifantis & FragileBand, după nouă zile pline de spectacole, concerte şi alte evenimente culturale conexe.

Ediţia din acest an a adus în faţa publicului trei secţiuni. Prima, OFF CONCURS, a prezentat producţii de top ale momentului, cea de-a doua, OUTDOOR, a transformat străzile Oradiei într-o mare scenă, oferind trecătorilor spectacole gratuite, iar cea de-a treia secţiune a însemnat concursul Festivalului de Teatru Scurt, ajuns la cea de-a XXVII-a ediţie. 

Aceasta din urmă a cuprins 18 spectacole din ţară şi străinătate, care au concurat pentru cinci premii acordate de juriu, iar selecţia a fost realizată de către Conducerea Teatrului Regina Maria, în timp ce juriul a fost format din regizorul Bobi Pricop, scenografa Irina Moscu şi actriţa Cosmina Stratan, au transmis organizatorii.

Spectacole premiate

Gala de premiere a avut loc în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, chiar înaintea concertului caritabil susţinut de Nicu Alifantis & FragileBand în cadrul Campaniei Naţionale "Artiştii pentru artişti", demarate de Uniunea teatrală din România (UNITER). 

Cel mai bun spectacol a fost desemnat musicalul "Hedwig and the Angry Inch", pus în scenă de Răzvan Mazilu la Teatrul "Stela Popescu" din Bucureşti. Pentru acestă categorie au fost nominalizate şi spectacolele "Elektra", în regia lui Botond Nagy de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, şi "Falsa servitoare", în regia lui Alexandru Mâzgăreanu de la Teatrul "Maria Filotti" Brăila.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Andrei Măjeri pentru regia spectacolului "Cine l-a ucis pe tata?", producţie a Teatrului Metropolis din Bucureşti. La această categorie au mai fost nominalizaţi Botond Nagy, pentru regia din "Elektra", şi Diana Mititelu pentru regia din "Jocuri în curtea din spate" de la Teatrul de Stat Constanţa. 

La categoria cea mai bună actriţă au fost nominalizate Csilla Albert pentru rolul Elektra din spectacolul omonim, Diana Văcaru-Lazăr şi Cendana Trifan pentru rolurile din "Mamă" de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, şi Blanca Doba pentru rolul Cavalerul din "Falsa Servitoare". Câştigătoare a fost desemnată Csilla Albert.

Lucian Ionescu a câştigat premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Hedwing din spectacolul "Hedwig and the Angry Inch", categorie unde au mai fost nominalizaţi şi Emilian Oprea şi Ciprian Chiricheş, pentru rolurile Travelin şi Lelio din "Falsa Servitoare", şi Matei Chioariu, pentru rolul Michel din spectacolul "Adevărul" de la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara. 

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost acordat lui Dragoş Buhagiar, pentru "Elektra". La această categorie au mai fost nominalizaţi şi Golicza Előd şi Bajkó Blanka Alíz pentru decorul şi costumele din spectacolul "Deposedaţi", de la Teatrul Naţional Csokonai Debrețin din Ungaria, şi Adrian Balcău, pentru scenografia din "Cine l-a ucis pe tata?".

De asemenea, juriul a hotărât ca anul acesta să acorde un premiu special echipei de actori din spectacolul "Cine l-a ucis pe tata?", au mai transmis reprezentaţii FITO.

Teatrul Regina Maria Piciul
(foto: Remus Toderici)

Premiere la TRM

Pe lângă zecile de spectacole prezentate în cadrul FITO, cum ar fi "Tzuki şi Tati" cu Florin Piersic Jr şi Marius Bodochi, "Trilogia Memoriei", a lui Radu Afrim, sau "Nelinişte", pus în scenă de Bobi Pricop, trupa Teatrului Regina Maria și-a prezentat premierele "Piciul" (foto), un musical în două acte în amintirea lui Charlie Chaplin, şi "Eu pentru cine votez?". Ambele producţii se vor juca vineri, 21 iunie, și, respectiv, sâmbătă, 22 iunie.

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a fost organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Fundaţia Culturală FITO, cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!