Mii de orădeni - chiar 30.000, după estimările organizatorilor - s-au adunat sâmbătă seară în centrul oraşului, la ultimele momente ale zilei în care s-au sărbătorit 100 de ani de la eliberarea urbei de sub ocupaţia bolşevică maghiară.
Melodii de pe vremuri
Piaţa Unirii s-a aglomerat încă înainte de ora 19, în aşteptarea concertului „Tradiţional” al Andrei. Cum şi vremea a fost numai bună pentru spectacole în aer liber, artista, care oricum are mulţi fani, a adunat numeroşi orădeni. De la scenă până la intersecţia cu strada Alecsandri, în Piaţă abia că se puteau mişca oamenii. În schimb, în cealaltă jumătate a zonei pietonale, orădenii au stat mai răzleţi. În plus, toate terasele din apropiere au fost pline.
Andra n-a venit la Oradea de una singură, în staff-ul ei de 88 de oameni regăsindu-se şi alţi artişti celebri, îndrăgiţi de români. Astfel, Andra a cântat alături de Mirabela Dauer („Roata morii” şi „Ioane, Ioane”), Veta Biriş („Aşa-i românul”), Mioara Velicu („Hora Moldovenească”), dar şi cântăreţi consacraţi mai recent, cum este Uddi („Aseară ţi-am luat basma”). Cum melodiile alese sunt foarte cunoscute, orădenii nu s-au sfiit să cânte alături de artişti, iar unii chiar să danseze.
Un moment deosebit pentru bihoreni a fost când pe scenă, alături de orchestra Fraţilor Advahov, din Chişinău, au urcat două familii bine-cunoscute în Crişana: Zbiciu şi Stângaciu. Împreună, aceştia au cântat piese instrumentale ca-n Bihor...
În huruit de bocanci
În timp ce Andra cânta în Piaţa Unirii, în spatele scenei se petrecea un alt moment important din programul pregătit de Primărie: retragerea cu torţe. Zeci de soldaţi îmbrăcaţi în uniformele de epocă, aşa cum orădenii i-au văzut sâmbătă toată ziua, au defilat pornind de la Prefectură, pe podul Dacia, prin turbogiraţie, pe strada Independenţei, iar apoi prin faţa Primăriei, ca în final să se oprească în jurul statuii lui Mihai Viteazul. Nemişcaţi, cu torţele luminând în jurul lor, militarii au atras rapid privirile orădenilor.
După ce Andra a încheiat recitalul şi le-a mulţumit orădenilor că au venit în număr atât de mare la concert, în întreaga piaţă a răsunat imnul României, cântat deopotrivă de o copilă, Carla Ioniţă, pe scenă, şi de oamenii din public.
Unii plecau, alţii veneau...
Spectacolul s-a mutat apoi pe cer, unde a avut loc un impresionant foc de artificii, declanşat simultan cu „Rapsodia română”. Timp de 10 minute, bubuiturile au declanşat jocuri colorate fastuoase, iar adesea artificiile au fost tricolore.
Orădenii, deopotrivă mari şi mici, au privit cu gurile căscate, ca la final să aplaude furtunos. Mulţi dintre cei strânşi în Piaţa Unirii au spus că nu au mai văzut niciodată un foc de artificii atât de frumos.
După ce s-a auzit şi ultima bubuitură, mulţimea de oameni s-a pus în mişcare. Însă pe străzile adiacentei pieţei forfota a continuat: în timp ce petrecăreţii mergeau spre case, spre Biserica romano-catolică Sfântul Ladislau veneau credincioşi. Cărând pe braţe coşuri cu ouă, mergeau să afle vestea că Iisus Christos a înviat...
Vezi mai jos un video cu cele mai importante momente ale zilei de 20 aprilie 2019, realizat de Paul Lelea:
ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ:
Centenar din dronă: Cum s-a văzut din aer parada militară organizată în centrul Oradiei (FOTO)
Ivanov nu a ratat ocazia: În timpul discursului lui Bolojan a aruncat cu mesaje anti politicieni